Samsung en Kodak schikken conflict

Eastman Kodak en Samsung Electronics hebben een schikking getroffen in een conflict over octrooien voor digitale cameratechnologie. Samsung betaalt Kodak een niet nader genoemd bedrag voor Kodak-octrooien. De aankondiging komt vijf dagen na de uitspraak van de Amerikaanse International Trade Commission dat Samsung twee octrooien van Kodak heeft geschonden.

Mobiele telefoons met camera van Samsung bevatten techniek waarop Kodak sinds 1993 en 2001 het alleenrecht heeft, aldus de ITC. Deze commissie zou uiteindelijk de import van de omstreden Samsung-telefoons in de VS kunnen verbieden als beide partijen niet tot een definitieve schikking komen. Naast een schikkingsbedrag zijn Kodak en Samsung ook licentierechten voor de toekomst overeengekomen voor meerdere octrooien, waaronder de octrooien waarover nu werd gestreden.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung is wereldwijd de grootste producent van geheugenchips, lcd-schermen en platte televisies. Na Nokia is het wereldwijd de tweede producent van mobiele telefoons. Kodak heeft meer dan duizend octrooien op het gebied van digitale fotografie.

Kodak had een vergelijkbaar dispuut met LG Electronics, eveneens uit Zuid-Korea, dat eerder deze maand is opgelost met een akkoord over de verkoop van technologie voor ‘OLED-schermen’ aan LG. Organic light-emitting diodes zijn energiezuiniger dan andere schermen. (AP, Bloomberg)