Rijp verzadigde klankschoonheid

cd klassiek

Bart VismanSables, Oxygène ****

Een desoriënterende luisterervaring is het. Mannenkoor The Gents zingt het kerstige koorwerkje New Heaven! van componist Bart Visman. Een beetje orthodoxe koorgalm, wat renaissancistisch stemmenspel, prikkelende soli in oriëntaals idioom – maar alles ingebed in een onmiskenbaar eigen klankwereld. Die dan weer in niets doet denken aan die van het vroegere Septet „dat is geschreven in een andere, stekelige taal”, aldus de componist.

Zijn liedcyclus Sables, Oxygène , hier uitgevoerd door het Limburgs Symfonie Orkest en sopraan Barbara Hannigan onder Ed Spanjaard, is een moderne klassieker van gevarieerde, direct aansprekende schoonheid. Visman bewijst zijn meesterhand in het treffen van orkestrale kleuren en sferen – van zoete Straussiaanse walssferen tot duister zeegegrom en rijp verzadigde klankschoonheid. Je kunt alleen maar hopen dat nog veel orkesten deze bijzonder evocatieve liederen opnemen in hun programma’s.

    • Mischa Spel