Prettige filmdagen

Films voor de feestdagen, zonder Kerstman en Dickens.

Uw eega liep weg. Uw familie keerde zich tegen u. U besloot grondig te ontvrienden. Dat leek een prima idee op dat moment, maar nu het jaar ten einde loopt begint dat André Hazes-gevoel te knagen. U zit hier heel alleen.

Er is iets tegen te doen. Kerstmis en Nieuwjaar vallen gewoon te negeren. Zelfs op televisie, al is het soms puzzelen. Hier een tv-filmtraject voor de laatste dagen, sneeuwarm en verschoond van Kerstman en Charles Dickens. Zet de maaltijd maar in de magnetron en ontkurk de wijn.

24 december

17.25 Over the Hedge, BBC 1

Aardige animatie over wasbeertje dat naïeve bosvriendjes verslaafd maakt aan nacho chips en aan het stelen zet in een nieuwe buitenwijk.

18.45 Shrek 2, BBC 1

Moerastrol Shrek botst in deel twee met zijn nieuwe schoonvader terwijl Tandenfee en Prins Charming stoken in zijn prille huwelijk. Citatenhumor bereikt in dit tweede deel zijn uiterste houdbaarheid, maar is nog wel geschikt voor consumptie.

20.30 Blades of Glory, Veronica

Ultieme meligheid waarin rivaliserende kunstschaatsers noodgedwongen een schaatspaar vormen. En een van de weinige films waarin met Will Ferrell valt te leven.

25 december

03.10 Gilda BBC 2

Neem dit op, al was het maar om Rita Hayworth ‘put the blame on mame’ te zien zingen. Nooit was het uittrekken van een handschoen zo opwindend.

08.45 M*A*S*H* RTL 7

U kent de tv-serie over chirurgen tijdens de Korea-oorlog, dat begindeuntje zit misschien nog in uw hoofd? Wist u ook dat de tekst daarbij ‘Suicide in Painless’ luidt? Ontdek hoe dat zit in deze hard cynische film van Robert Altman uit 1970.

14.00 Tora! Tora! Tora! RTL7

Lange, soms wat statige en bloedeloze, maar uiteindelijk bijzonder fascinerende reconstructie van de Japanse aanval op Pearl Harbour gezien vanuit beide partijen.

16.10 The Incredibles BBC 1

Animatiestudio Pixar deed het opnieuw met deze gestileerde tekenfilm over gezin superhelden in wereld die superkrachten in de ban deed. Maar pa kan het niet laten: jongens blijven jongens.

21.05 Alles is Liefde Ned 1

Afschuwelijk dilemma! Elders Monty Python en het visueel verbluffende Happy Feet, maar het wordt toch deze onweerstaanbare ensemblefilm van Joram Lürsen. Sinterklaas in het middelpunt van amoureuze verwikkelingen.

26 december

17.45 Wallace & Gromit in The curse of the Were-Rabbit BBC 1

De oer-Britse kleipoppetjes uit de Aardmanstudio schitteren in hun eerste lange speelfilm. Een monsterachtig konijn bedreigt moestuintjes.

20.15 The Queen Ned 2

Helen Mirren won Oscar als koningin Elizabeth II die van haar kersverse premier Tony Blair lessen in mediacratie krijgt na de dood van prinses Diana in 1997. Mirren blijkt nog meer koningin dan de koningin zelf.

22.20 Bad Santa RTL5

Toch een Kerstman? Alleen deze dan. Billy Bob Thornton is verrukkelijk in een peilloos cynische, kinderhatende en toch niet nare komedie over een kerstman die stelselmatig winkelcentra berooft.

23.35 The Man who knew too much Ned 2

Hitchcock verbeterde zijn eerdere Britse film in 1956 met James Stewart. Gezinnetje hoort in Marokko toevallig van toekomstig moordplot in Royal Albert Hall.

27 december

16.55 Willy Wonka & the chocolate factory SBS6

Roald Dahl’s klassieker anders, maar niet minder bizar verfilmd dan door Tim Burton onlangs. Met Billy Wilder in plaats van Johnny Depp als minder griezelig, maar even onberekenbaar genie Willy Wonka dat wel raad weet met de stoute kinderen.

21.00 House of Flying Daggers Canvas

Dolken vliegen de gekste bochten in dit gestileerde kungfuballet. Bewegend schilderij in fabelachtige kleuren van Chinese meester Zhang Yimou. Melodrama doet er dan iets minder toe.

23.45 Frenzy Ned 2

De bejaarde Alfred Hitchcock keert in macabere thriller terug naar Engeland, waar John Finch ten onrechte wordt aangezien voor een vrouwenwurger. Begint met klassiek in beeld gebrachte wurging, waar de camera zich haast droevig uit kamer terugtrekt, en gehannes met een lijk in een truck vol aardappelen.

28 december

20.30 Alien RTL7

Wisselvallige meester Ridley Scott brak in 1979 door met sf-klassieker waarin een buitenaardse ‘Facehugger’ een ‘Chestbuster’ baart die opgroeit tot glibberig, zwartfallisch monster. Tjokvol lugubere seksuele horror.

23.00 Festen Canvas

Tomas Vinterberg laat een feestdis voor jarige Deense industrieel het toneel worden van een adembenemend duel om het hart en het verstand van de tafelgasten als de zoon zijn vader van incest beticht.

29 december

20.30 Nanny McPhee RTL4

Niet veel beters vanavond dan deze oergezellige kinderfilm over een kindermeisje dat steeds minder akelig en lelijk wordt naarmate de kinderen zich minder verwend gedragen.

30 december

20.30 The Lord of the Rings: the return of the king RTL4

Een onmogelijke keus. Prefereert u deze met elf Oscars bekroonde afsluiting van het drieluik, waarin Frodo worstelt met ring, Gollum en Sauron terwijl zijn vrienden bij Minas Tirith een kolossale, maar toch overzichtelijk veldslag leveren tegen de hordes orken? Een revolutie in computereffecten.

20.30 Apocalypse Now RTL7

Of toch dit brede panorama van waanzin tijdens de Vietnamoorlog. Een kapitein vaart een rivier op om de in de jungle losgeslagen kolonel Kurtz te doden.

31 december

22.00 The Kid ARTE

Eerste lange speelfilm uit 1921 van Charlie Chaplin werd enorme hit. Little Tramp redt geadopteerde vondeling uit handen van welzijnswerkers.

04.25 They Live by Night. BBC 2.

Het is bijna volbracht, de skischans van Garmisch Partenkirchen komt in beeld. Een gedoemd koppel hoopt tijdens Depressie een nieuw leven te beginnen aan de overkant van de Rio Grande. Smeulend regiedebuut van Nicolas Ray met film noir.

    • Coen van Zwol