Of het waargebeurd is of fictie doet er niet zoveel toe

The Sound of Insects: Record of a Mummy

Regie: Peter Liechti. Met: Peter Mettler, Alexander Tschernek. In: 3 bioscopen. ****

Een man gaat naar het bos om te sterven. Dat zijn dingen die gebeuren. De een jaagt zich een kogel door z’n kop, de ander hongert zich dood en houdt van zijn stervensproces een dagboek bij. Zo’n dagboek wordt dan gevonden. Naast een ingeteerd, gemummificeerd lichaam.

Voor de Japanse schrijver Shimada Masahiko was zo’n sterfgeval aanleiding het fictieve dagboekverslag How I Became a Mummy te schrijven. Voor de Zwitserse filmmaker Peter Liechti was dat op zijn beurt weer de inspiratiebron voor een film die eerder deze maand een European Film Award voor de beste documentaire won: The Sound of Insects: Record of a Mummy. Maar of de gebeurtenissen in die film nu waargebeurd zijn of fictie doet er niet zoveel toe. Want wat we in The Sound of Insects zien is echt op een manier die de werkelijkheid overstijgt.

Liechti was vorig jaar Filmmaker in Focus op het Filmfestival Rotterdam. Dat de film toen niet de impact had die hij verdiende, rechtvaardigt nu alsnog een beperkte bioscoopuitbreng. Misschien dat de pijnlijke subtiliteit van de film trouwens ook beter tot haar recht komt buiten zulk festivalgeweld.

    • Dana Linssen