Nestlé tijdelijk uit Zimbabwe

Het Zwitserse Nestlé, het grootste voedsel- en drankconcern van de wereld, trekt zich tijdelijk terug uit Zimbabwe. De veiligheid van de medewerkers kan niet langer worden gegarandeerd. Dat maakte Nestlé gisteren bekend.

De fabriek van Nestlé in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare kreeg zaterdag onaangekondigd bezoek van medewerkers van de overheid. De ambtenaren dwongen het bedrijf een vrachtwagen met melk uit te laden. Volgens het concern arresteerde de politie vervolgens twee lokale managers zonder te melden om welke reden de mannen werden opgepakt. Dezelfde dag zouden zij weer zijn vrijgelaten.

„In zo’n situatie zijn normale werkomstandigheden en de veiligheid van het personeel niet langer gewaarborgd. Daarom besluit Nestlé de fabriek tijdelijk te sluiten”, meldt het Zwitserse concern in een verklaring.

Nestlé maakte in oktober bekend dat het niet langer melk afneemt van acht boerderijen, waaronder een zuivelbedrijf dat zou toebehoren aan president Robert Mugabe. Het concern had tijdelijk melk gekocht van deze boerderijen omdat de overheid niet langer in staat was om de melk op te kopen en de zuivelindustrie in Zimbabwe in elkaar dreigde te storten. Toen de overheid in oktober weer melk begon te kopen van deze bedrijven, zei Nestlé dat het de tijdelijke afname zou staken. Sindsdien, zegt het concern, heeft de Zimbabwaanse overheid de druk opgevoerd om zaken te blijven doen met de betreffende boerderijen.

Nestlé produceert onder meer chocolade, koffie en kindervoeding. (AP, Reuters)