Nederland kort

Bij rellen tijdens deze jaarwisseling extra snel voor de rechter

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) past bij de jaarwisseling in de vier grote steden opnieuw supersnelrecht toe op verdachten van geweld tegen politie of hulpverleners, vernieling en brandstichting. Elders worden relschoppers zo veel mogelijk via ‘gewoon’ snelrecht berecht. Het OM heeft over toepassing van supersnelrecht afspraken gemaakt met de voorzitters van de rechtbanken in de grote steden. Verdachten worden, na aanhouding, binnen drie dagen voor de rechter gebracht. Het OM zal zwaardere straffen eisen. Taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd. Wie tot celstraf wordt veroordeeld, moet die aansluitend op de drie dagen inverzekeringstelling uitzitten. Bij ‘gewoon’ snelrecht moeten verdachten binnen veertien dagen voor de politierechter verschijnen. De politie pakte tijdens de afgelopen jaarwisseling 639 mensen op voor geweldsdelicten, brandstichting en ernstige overlast. Van hen stonden er 33 meteen na de jaarwisseling voor de rechter in het kader van supersnelrecht.

Celstraffen voor pooiers en loverboys

Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren celstraffen tot zes jaar opgelegd aan een bende pooiers en loverboys. De hoogste straffen gingen naar Youssef O., die zes jaar cel kreeg, Megmed O. (vijf jaar) en zijn broer Murat O. (vier jaar). De rechter achtte bewezen dat de mannen meerdere vrouwen hebben misleid of gedwongen tot prostitutie in Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Het zou gaan om meer dan twintig vrouwen. Het vonnis van de rechtbank valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat eerder pleitte voor straffen tot dertien jaar. (ANP)

Moslimomroep: besluit uitgesteld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het besluit welke moslimomroep een nieuwe zendmachtiging krijgt, is een week uitgesteld. Het Commissariaat voor de Media maakt volgende week bekend welke van de drie gegadigden per 1 september 2010 mag uitzenden op radio en televisie. Doorslaggevend bij de beslissing van het Commissariaat is de grootte van de achterban van de kandidaat-omroepen.

Derde schorsing na foute injecties

Laren. Een manager van het verzorgingstehuis Theodotion in Laren is op non-actief gesteld, na extern onderzoek naar een incident in november waarbij een bejaarde bewoner overleed. Dat heeft de Amaris Zorggroep gisteren gemeld. De bejaarde kreeg, evenals tien andere bewoners, in plaats van een vaccin tegen Mexicaanse griep insuline toegediend. Het Openbaar Ministerie onderzoekt het verband tussen het overlijden en de insuline. Eerder zijn al twee medewerkers op non-actief gesteld. (ANP)