Muziek - En Verder

Janine Jansen

organiseert tussen Kerst en Oud en Nieuw voor de zevende keer haar Internationaal Kamermuziekfestival in Utrecht. Met musici als Itamar Golan, Mischa Maisky, Julian Rachlin e.v.a speelt zij ijzeren kamermuziekrepertoire naast nieuwe werken van Willem Jeths en Krysztof Penderecki. Concerten in Vredenburg Leidsche Rijn en in verschillende kerken. Inl. kamermuziekfestival.nl

De Kerstmatinee

van het Kon. Concertgebouworkest, op Eerste Kerstdag om 15u live uitgezonden op Nederland 2, wordt voor het eerst sinds zeer lang weer gedirigeerd door oud-chef Bernard Haitink. Zijn KerstMahler-traditie herleeft eenmalig in een programma waarin mezzo Christianne Stotijn liederen uit Mahlers Des Knaben Wunderhorn zingt als opmaat tot Beethovens Symfonie nr. 6.

ASKO-Schönberg

brengt op 7 jan het programma Le temps et l’écume, met oa Ned. premières van werken van Tristan Murail, Gérard Grisey en Hugues Dufourt. Grisey kreeg pas posthuum waardering; in Le temps et l’écume belicht hij de relativiteit van de tijdsbeleving met extreme versnellingen en vertragingen. Dufourt laat zich inspireren door het kleurgebruik in een raadselachtig schilderij van Giorgione. Muziekgeb. aan het IJ, 20u15.

Het Ned. Blazers Ensemble

speelt traditiegetrouw op 31 december (15u) en 1 januari (13u15) in de Grote Zaal van het Concertgebouw zijn Nieuwjaarsconcert; muziekstukken uit de hele wereld en vier jonge componisten die samen met de Blazers op het podium staan. Het Nieuwjaarsconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op Radio 4 en ’s avonds op Ned. 2.

Res. 020-6718345

Moke

viert kerstmis in de Amstedamse Paradiso, samen met de bands The Madd en Silence is Sexy. Dat moet resulteren in een avond stoere Britpop van Nederlandse bodem. Moke verzorgt het hoofdprogramma, met nummers van hun succesvolle debuutalbum en hun tweede album dat dit jaar uitkwam, The Long and Dangerous Sea. 24 dec., 20u30, Paradiso, Amsterdam. Inl. www.paradiso.nl

Balkan Beatz

, van onder meer de dj’s Tommi en Gusztav, verzorgen een avond in de Buurtsuper!, de feelgood dancenight in Rotterdam. Balkan Beatz brengt een broeierig mengsel van Europese volksmuziek, met onder meer Joegoslavisch koper, Turkse ritmes, Marokkaanse raë en Spaanse flamenco. 26 dec 23u, Watt, Rotterdam. Inl. www.watt-rotterdam.nl

Wipneus en Pim

het retro feestduo dat al jaren meedraait in de Nederlandse uitgaansscene, brengt op Tweede Kerstdag een kerstaflevering in het Tilburgse 013, inclusief beproefde kinderliedjes, soundtracks en natuurlijk YMCA van The Village People. 26 dec, 22u, 013, Tilburg. Inl. www.013.nl

Benjamin Herman

Voor het derde achtereenvolgende jaar speelt het Benjamin Herman Quartet in december in het Amsterdamse Bimhuis. Hermans quartet Get In is genoemd naar het album dat Herman tien jaar geleden maakte met de funky drummer Idris Muhammad en staat garant voor een stevige dosis stomende souljazz. 29 dec, 20u30, Bimhuis, Amsterdam. Inl. www.bimhuis.nl

Popquiz

is voor iedereen die na het zien van de popquiz van Matthijs van Nieuwkerk en Leon verdonschot ook wil quizzen. De popquiz in Tivoli De Helling duurt ongeveer anderhalve uur, en daarna kan er worden gedanst. 30 dec, 20u, De Helling, Utrecht. Inl: www.tivoli.nl