Leven van een stralende nazitenor

Dvd

Wagner’s Mastersinger, Hitler’s Siegfried

Regie: Eric Schulz/Claus Wischman ****

Lang deed het Wagner-festival in Bayreuth moeite het naziverleden te verdoezelen. Dat gaat veranderen, beloofde de nieuwe leiding. Eén hoofdstuk moet dan gewijd zijn aan dé heldentenor van die periode: Max Lorenz (1901-1975). Deze documentaire over zijn leven fascineert door de tragische dubbelzinnigheid van Lorenz’ levensloop en de vele oude beelden waarop Lorenz’ stralende praalstem en fysieke reuzenprésence knetteren van tijdloos charisma. In de woorden van bariton Fischer-Dieskau maakte vooral Lorenz’ overgave hem zo uniek; hij zong geen rol, hij werd een rol. Als Wagner-tenor was hij zo onvervangbaar groot dat Winifred Wagner dreigde Bayreuth te sluiten als Lorenz – gehuwd met een Joodse vrouw én betrapt op homoseksuele activiteiten – het veld zou moeten ruimen. Hitler bond in, Lorenz’ vrouw overleefde de oorlog, schoonma werd succesvol verstopt en Lorenz zelf zong gewoon door. Hij vereenzaamde na zijn pensioen, toch nog afgedaan als nazitenor.

    • Mischa Spel