Lekker Keten in de keuken

In het boek ‘Keet Smakelijk’ staan recepten voor Drakenstaarten of Prikkelsoep. En ook een voor brandnetelsoep van je ouders.

Elke ouder weet dat veel kinderen niet van groente houden. Worteltjes misschien wel. Maar spinazie, venkel, asperges of spruitjes – nee, de kindermond gaat op slot. Dat komt doordat kookboeken en eten vaak een veel te saaie bedoening zijn. Volwassen mensen die ingewikkeld doen over eten.

Een heel leuk kinderboek, dat alweer zo’n dertig jaar geleden verscheen, heet Grote mensen, daar kan je beter soep van koken door Guus Kuijer. Nu is er een kookboek voor en met kinderen verschenen, dat Keet Smakelijk heet. Het is een receptenboek dat goed past bij kinderen die van grote mensen soep willen koken. Want volgens de schrijvers staat eten gelijk aan keten.

De schrijvers, Laura Emmelkamp en Scato van Opstall, kregen twee kinderen en opeens begonnen de problemen: ze aten geen groente. Dus bedachten moeder Laura, die voedseldeskundige en kindertherapeut is, en vader Scato, ‘ideeënmaker’ en tekstschrijver van beroep, dat je aan kinderen geen groenten met namen als aubergine of broccoli moet verkopen, maar verhalen.

Dus bedachten ze 77 vrolijke en gezonde recepten die namen hebben als Heksenketel, Kluitengooi, Slingerspaghetti, Prikkelsoep, Broodje brandgevaar, Drakenstaarten, Pow wow pasta en 1.000 robijnen & granaten. Al deze gerechten zijn ‘crimineel lekker’ en het bereiden ervan is een feest. Een goed verhaal is bijvoorbeeld dit: „Morgen eten we sla die piraten ook altijd op zee eten. Sla met robijnen.” Deksel op de slabak, deksel eraf: op de sla glanzen de rode robijnen van de granaatappel. Missie geslaagd, opdracht voltooid: de kinderen vallen aan.

Keet Smakelijk lijkt soms een boek vol spannende avonturen voor in de keuken. Sperziebonen heten bijvoorbeeld ‘slachttanden’, of zou dat ‘slagtanden’ moeten zijn? Dat geeft ook niet, als je de bonen maar eet. Met die groene griezeltanden maak je het eten aan tafel des te leuker. En groene asperges zijn net drakentanden, proef maar eens.

Net zoals in normale kookboeken staan in Keet Smakelijk de werkwoorden in gebiedende wijs, zoals hak de andijvie, snipper de ui. Het recept voor fruitsalade heet Geheime wapens en is helemaal in de aanvallende stijl geschreven: „Versterk je weerstand. Vecht tegen vetrollen. Het kan allemaal met een geheim wapen: de vitaminebom. We hebben het recept ontcijferd: f-r-u-i-t-s-a-l-a-d-e. Je kunt het eenvoudig zelf maken, door een combinatie van explosieve smaken.” En dus trakteren de gezond etende kinderen zichzelf op een ‘vitaminekanon en een vitaminebazooka’, gemaakt van banaan, handsinaasappel, kiwi, rijpe perzik, meloen en aardbei.

Behalve de 77 recepten waarmee elk kind een keukenheld wordt, staan er achterin het boek informatieve hoofdstukken over gezonde voeding en ongezond junkfood, over vegetarisch eten, of landbouwgif. De belangstelling van de schrijvers voor eten werd drie jaar geleden gewekt, ondertussen lazen ze duizenden bladzijden. Hun kennis is groot, maar ze gebruiken vooral hun fantasie, bijvoorbeeld bij het recept voor brandnetelsoep van je ouders.

Nog één voorbeeld uit de Keet Smakelijk-keuken, het recept voor Camouflagesoep ofwel de „hak-iedereen-in-de-pan-soep”. Die soep maak je met linzen, spinazie, aardappels, ui, rozemarijn, citroen en olijfolie. De kleur van de soep is soldatengroen. Dien het op. En verstop uit je speelgoeddoos de legerpoppetjes erin. Je ouders slaan bij voorbaat op de vlucht. Het is gelukt, je hebt soep van ze gemaakt.

‘Keet Smakelijk, 77 vrolijke recepten en een pond gezond verstand’, € 29,95. Inl: www.keetsmakelijk.nl

    • Kester Freriks