Kort nieuws Economie

Lage verkoop huizen drukt winst op Wall Street

Amsterdam, 24 dec. - De graadmeters op de aandelenbeurzen in New York haperden toen gisteren een uur na opening teleurstellende cijfers over de verkoop van nieuwe woningen naar buiten kwamen. De kleine openingswinsten verdampten vrijwel onmiddellijk, later trok de aandelenmarkt weer wat aan. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond bij het slot van de handelsdag vrijwel onveranderd op 10.466,44 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 1120,59 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq noteerde een grotere winst van 0,8 procent tot 2269,64 punten. Aanvankelijk waren beleggers nog goed gemutst dankzij een stijging van de consumentenuitgaven. Maar het sentiment werd gedrukt door een onverwachte daling van het aantal verkochte nieuwe woningen in november tot 355.000 stuks op jaarbasis. Ten opzichte van de maand oktober was zelfs sprake van een afname met ruim 11 procent. De dollar verloor 0,5 procent ten opzichte van de euro. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4329 dollar tegen 1,4320 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. (ANP)

Kleine winst op Damrak

Amsterdam, 24 dec. - De Amsterdamse AEX-index is gisteren met een kleine winst gesloten. Aanvankelijk leek de hoofdgraadmeter de opmars van de afgelopen dagen voort te zetten, maar het tegenvallende cijfer over de huizenmarkt in de VS gooide ook in Europa roet in het eten. De AEX-index sloot met een winst van 0,35 punten, ofwel 0,1 procent, op 332,83 punten. Eerder op de dag had de index met een winst van 0,8 procent nog de hoogste stand van het jaar bereikt. De grote Europese beurzen van Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,2 tot 0,8 procent. (ANP)

Dekkingsgraad pensioenen hoger

Amsterdam, 24 dec. - Pensioenfondsen hebben hun financiële positie in het najaar verder zien verbeteren. De gemiddelde dekkingsgraad bedroeg aan het eind van het derde kwartaal 109 procent, tegen 102 procent een kwartaal eerder. Dat meldde De Nederlandsche Bank gisteren. Aan het eind van het tweede kwartaal stond de gemiddelde dekkingsgraad nog op 102 procent. Door de economische crisis zakte de waarde van de beleggingen van pensioenfondsen vorig jaar ver weg. De dekkingsgraad bereikte in het eerste kwartaal op 92 procent een dieptepunt. (ANP)

Bonden en Bovag botsen over cao

Utrecht, 24 dec. - Bovag, de brancheorganisatie van onder meer garagebedrijven en tankstations, weigert de cao voor de metaal en technische bedrijfstakken te ondertekenen. Daarmee laat de organisatie haar werknemers in de kou staan, meldden de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Metaaltechniek gisteren. De werknemers van de Bovag-garages en -tweewielerbedrijven krijgen nu geen 1,5 procent loonsverhoging per 2011 en ook geen zogenoemde ‘crisisbestrijdingsdagen’. De Bovag wil deze 3,5 dagen extra vrije tijd in 2010 omzetten in verplichte scholingsdagen. (ANP)

KLM gaat weer vliegen op Aruba

Amstelveen, 24 dec. - De KLM gaat vanaf februari volgend jaar weer op Aruba vliegen. Dat heeft de maatschappij gisteren bekendgemaakt. „Vanwege de groeiende vraag van de klant naar deze bestemming, heeft KLM besloten weer naar en van Aruba te vliegen”, stelt KLM. In maart van dit jaar werd de lijn Amsterdam-Aruba opgedoekt. Het opheffen van de lijn leidde tot emotionele reacties. De Arubaanse minister van Toerisme en Transport, Edison Briesen, voelde zich „in zijn hemd gezet” door de beslissing van de KLM. (ANP)