Kort nieuws Economie

Sneeuwschade bij verzekeraars hoger

Tilburg, 24 dec. - Verzekeraars krijgen door het winterweer meer schademeldingen dan normaal. Interpolis heeft sinds het winterweer van vorige week donderdag vierduizend extra schademeldingen binnengekregen. Het totale schadebedrag ligt inmiddels boven de 4 miljoen euro. Dat meldde de onderneming gisteren. Het aantal meldingen ligt daarmee ongeveer 30 procent hoger dan normaal. Begin deze week ging het vooral om schade die werd opgelopen in het verkeer, bijvoorbeeld door het doorglijden bij remmen en door parkeerschade in straten en op parkeerterreinen waar niet was gestrooid. Nu de dooi intreedt, wordt vorstschade beter zichtbaar en dus is er een toename in het aantal meldingen. Een woordvoerder van FBTO en Centraal Beheer Achmea zei gisteren dat ook bij deze verzekeraars meer meldingen binnenkomen dan normaal. (ANP)

China straft EU met importheffing

Peking, 24 dec. - China heeft gisteren importheffingen aangekondigd op Europese schroeven en moeren. De maatregel lijkt een reactie op de Europese importheffing op schoenen uit China. De EU-landen besloten die heffing op schoenen dinsdag met vijftien maanden te verlengen, ondanks tegenstand van onder meer Nederland. Met de heffing van 16,5 procent willen ze Europese schoenfabrikanten beschermen tegen dumpprijzen van Chinese concurrenten. Zo’n 30 procent van de schoenen komt inmiddels uit China en Vietnam, waarvoor ook een importheffing geldt. China stapt ook naar de wereldhandelsorganisatie WTO om de Europese schoenenheffing te bestrijden. (ANP)

Nederlandse auto’s steeds groener

Utrecht, 24 dec. - Bijna twee derde van alle nieuwe auto’s die dit jaar in Nederland zijn verkocht, heeft een groen A- of B-label. In 2008 was dat iets meer dan 40 procent en in 2007 nog geen kwart, zo blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van Bovag, Rai Vereniging en RDC. Wagens met een groen milieulabel worden steeds populairder wegens het belastingvoordeel op zuinige auto’s. Veel bedrijven verplichten medewerkers zulke auto’s te leasen. Circa 16 procent van de verkochte auto’s had vorig jaar een geel label (D) of een rood label (E, F en G). Daartoe behoren voornamelijk sportauto’s, SUV’s en andere auto’s in de zeer luxe klassen. (ANP)