Kort nieuws Buitenland

Nipte meerderheid steunt nieuwe regering Roemenië

Boekarest, 24 dec. - Roemenië heeft een nieuwe centrum-rechtse regering onder leiding van Emil Boc, van de Liberaal-Democratische Partij (PD-L). Zijn kabinet kreeg gisteren de goedkeuring van een kleine parlementsmeerderheid. Boc stelde op verzoek van president Basescu een regering samen met leden van zijn eigen partij, de partij van de Hongaarse minderheid en enkele onafhankelijken. Roemenië moet snel een sluitende begroting maken om een lening van het IMF te krijgen. Boc’s centrum-linkse regering werd in oktober door het parlement weggestuurd. (AFP, Reuters)

Pakistan erkent ‘derde sekse’

Islamabad, 24 dec. - Het Hooggerechtshof in Pakistan heeft gisteren bepaald dat travestieten, eunuchen en hermafrodieten een aparte geslachtelijke status moeten krijgen en dat hun rechten beschermd moeten worden. De zogeheten hijra’s worden in Pakistan en India gevreesd en verguisd. Ze worden ingezet om vloeken uit te spreken, maar ook gediscrimineerd. Opperrechter Iftikhar Chaudhry heeft gelast dat hijra’s aparte identiteitsbewijzen moeten krijgen. Daarmee kunnen zij aanspraak maken op burgerrechten zoals toelating tot onderwijs, zorg en erfrecht. (Reuters)

Kindermisbruik: weer bisschop weg

Dublin, 24 dec. - In Ierland heeft opnieuw een bisschop zijn ontslag aangeboden vanwege een schandaal rond seksueel misbruik van kinderen door de Ierse katholieke kerk. James Moriarty van Kildare heeft gisteren toegegeven dat hij in de jaren negentig fout heeft gehandeld door te verzwijgen dat een collega-priester jonge meisjes misbruikte. Moriarty (73) is de tweede bisschop die opstapt nadat een onderzoek vorige maand aan het licht bracht dat priesters in Dublin tussen 1975 en 2004 stelselmatig seksueel misbruik maakten van minderjarigen (AP, BBC)

Slotstemming plan zorg Obama nabij

Washington, 24 dec. - Democratische Senaatsleden in de VS hebben gisteren een allerlaatste poging van de Republikeinen tegengehouden om afhandeling van een wetsvoorstel voor hervorming van het zorgstelsel te blokkeren. Daarmee is de weg definitief vrij voor een slotstemming morgen. De democraten hebben daarbij maar 51 stemmen nodig om de wet – een verkiezingsbelofte van Obama – aangenomen te krijgen. De stemming morgen vindt vervroegd plaats: om 7 uur ’s ochtends, plaatselijke tijd. (AFP)

Rusland levert 20 Migs aan Birma

MOSKOU, 24 dec. - Rusland gaat Birma twintig MIG-29 gevechtsvliegtuigen leveren. Dat heeft een onafhankelijke zakenkrant in Rusland gisteren gemeld, op basis van anonieme bronnen. Het militaire regime, dat Birma al bijna vijftig jaar in zijn greep heeft, ontmoet zware kritiek in het Westen vanwege frequente schendingen van de mensenrechten. Het land heeft de afgelopen jaren wapens gehad van Rusland, China en India. (Reuters, BBC)

Celstraf ouders van nep-ballonvaarder

Fort Collins, 24 dec. - De ouders van het zesjarige jongetje die in oktober publiciteit zochten door te doen alsof hun zoontje in een zelfgemaakte heliumballon was verdwenen, zijn veroordeeld tot celstraf. De vader kreeg 90 dagen cel, de moeder 20 dagen. Het jongetje zat niet in de luchtballon, zoals de ouders beweerden, maar hield zich schuil op zolder. Met de publiciteitsstunt wilden de ouders kans maken op deelname aan een realitysoap. (AP)

Kapitein (86) van Exodus overleden

Jeruzalem, 24 dec. - Yitzhak Ahronovitz, de kapitein van het legendarische schip de ‘Exodus’, is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden. De Exodus voer in juli 1947 met ruim 4.500 joden naar Palestina, waar de opvarenden zich wilden vestigen. De Britten, die het gebied namens de VN beheerden, weigerden hen toegang en stuurden het schip onder escorte terug naar Europa, wat tot sympathie voor hun zaak leidde. (AFP, AP)