Kort nieuws Binnenland

Laura Dekker mag van kinderrechter bij vader wonen

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 24 dec. - De veertienjarige Laura Dekker, die in haar eentje twee jaar lang de wereld wil rondzeilen, mag bij haar vader blijven wonen. Dat heeft de kinderrechter in Utrecht gisteren bepaald. Bureau Jeugdzorg had de zaak aangespannen en wilde haar bij een pleeggezin plaatsen. Dat verzoek is afgewezen, op grond van „de constructieve gesprekken die zijn gevoerd tussen Laura en haar vader en jeugdzorg”, stelde de rechter. Laura was vorige week weggelopen en naar het eiland Sint Maarten gevlogen. Daar is ze zondag opgepakt. Een dag later vloog ze onder begeleiding terug. Laura staat sinds augustus onder toezicht van jeugdzorg. Even daarvoor had ze haar zeilplannen kenbaar gemaakt. De rechter verbood haar dit najaar aan de reis te beginnen, omdat die te gevaarlijk zou zijn. De havo-scholiere moet eerst langere oefentochten maken, ervaring opdoen met hazenslaapjes en een EHBO-diploma halen.

Bemiddelaar bij crisis Overijssel

Door onze correspondent

Enschede, 24 dec. - Jan Hendrikx, Eerste Kamerlid voor het CDA en voormalig commissaris van de koningin in Overijssel, bemiddelt bij de crisis tussen de coalitiepartijen in de Provinciale Staten van Overijssel. CDA, VVD en PvdA praten onder zijn leiding na de Kerst over voortzetting van de coalitie. Hendrikx gaat na of overeenstemming te bereiken is over de gebiedsontwikkeling rond luchthaven Twente. Voor de Statenvergadering van 27 januari moet er een akkoord zijn, aldus het CDA in een persbericht.

Celstraffen bende pooiers, loverboys

Amsterdam, 24 dec. - De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren celstraffen tot zes jaar opgelegd aan een bende pooiers en loverboys. De rechter achtte bewezen dat drie mannen ruim twintig vrouwen hebben misleid of gedwongen tot prostitutie. Het OM had voor celstraffen tot dertien jaar gepleit. (ANP)