Kinderen - En Verder

Amsterdam

De zeventiende eeuwse ontvangstzaal van het Bijbels Museum is omgetoverd tot concertzaal voor het Kinder-Meezing-Kerstconcert op Tweede Kerstdag om 11u30 en 13u30. Ook in het museum het tafeltheater, een minitheater waarmee het kerstverhaal wordt nagespeeld met wisselende decors, lichten en figuren. Leeftijd 6+. Kaarten: kinderen tot 12 jaar: €3,50, (groot)ouders €3,50 en de normale entreeprijs. Herengracht 366-368. Op 27 en 30 december, 2 en zo 3 januari om 14u is er ook de winterworkshop: Penselen op het Plafond. Ontdek het verhalenplafond en maak op een nog helemaal wit plafond je eigen voorstelling. Vanaf 8 jaar. Duur 60 minuten. Deelname €5,50, excl. entree. Res 020- 6242436 of info@bijbelsmuseum.nl

Rotterdam

Kinderen die de kneepjes van het schrijversvak willen leren van een auteur van het kindermagazine BoekieBoekie kunnen zich inschrijven voor de workshop Wonderlijke Herinneringen op 3 januari 14u in het Nederlands Fotomuseum. Ze mogen net als auteur Frank Groothof hun herinneringen opschrijven bij een zelfgekozen foto. Ook is er in het museum op 3 januari een voorleesmiddag uit kinderfotoboeken. Res: reservering@nederlandsfotomuseum.nl

Leiden

De kerstvakantie in Museum Volkenkunde staat in het teken van de Maya’s en het magische jaar 2012. Er is de interactieve gezinsexpositie Maya 2012 - de mysteries van een eeuwenoud volk. Kom alles te weten over hun geheimzinnige schrift en swing mee tijdens de Mayadansworkshops. En wie wil weten waar chocola vandaan komt, kan naar Het verhaal over vuur en chocola luisteren. Steenstraat 1. Inl www.volkenkunde.nl

Enschede

Morgen ga ik naar China heet de schilderworkshop in Museum Twente op 29 december om 13u. Kinderen van 6 t/m 12 jaar krijgen eerst een rondleiding door het museum langs de schilderijen van jonge Chinese kunstenaars op de expositie Red Storm en gaan daarna zelf schilderen. Lasondersingel 129-131. Inl www.rijksmuseum

twente.nl

Den Haag

Ooit zongen Bert en Ernie het lied Ik ben een kerstbal, waarin ze vertelden over hun spiegelbeeld in een kerstbal. Op 27 en 30 december en 3 januari kunnen kinderen bij Escher in Het Paleis een kerstbal van zichzelf maken bij de workshop Kerstbal zelfportret. Ouders kunnen ondertussen het bekende Zelfportret in bolspiegel uit 1935 en andere zelf portretten van Escher bekijken. En er is de Peilloos Diepe Illusiekast, waarin ieder kind groter lijkt dan zijn ouders. Van 13u30-16u30. Lange Voorhout 72. Inl www.escherinhetpaleis.nl

Marknesse

Het Waterloopbos is een eigenaardig bos; er hangt een mysterieuze sfeer, omdat oude proefmodellen verscholen liggen in het bos. De vorige eigenaar, het Waterloopkundig Laboratorium, deed er proeven. Er is een speurroute voor gezinnen en een infocentrum met warme chocolademelk, koffie en thee. Van 26 dec t/m 3 jan van 13u30-16u30. Voorsterweg 36. Inl www.natuurmonumenten.nl

Rotterdam

Op de familie-expositie Made in Holland in de Kunsthal zijn slimme Nederlandse uitvindingen te zien van de afgelopen 400 jaar met proefmodellen, ontwerpen en tekeningen. Er is van alles te beleven en ook wordt verteld hoe nieuwe producten en ideeën ontstaan. Vaak wordt een uitvinding gedaan omdat iets beter of slimmer kan, zoals de klapschaats of de stormparaplu. Kinderen kunnen zelf aan de slag met een bouwplaat, tekenopdrachten en allerlei doe-activiteiten. Bekijk ook de kijkwijzer op www.kunsthal.nl. Westzeedijk 341.