In de zandbak

Mars is de dichtstbijzijnde plek in het heelal. Niet in afstand, maar wel psychologisch. Op de maan waait geen wind en Venus is een oververhitte hogedrukpan. Wie de bijna dagelijkse fotosessies van de twee Mars Exploration Rovers (MER) bekijkt op marsrover.nasa.gov (onder all raw images) waant zich in een aardse woestijn. Of op het Noordzeestrand. Niet altijd aantrekkelijk, wel herkenbaar.Volgende week maandag (4 januari,) is het zes jaar geleden dat de eerste MER (Spirit) landde op Mars. Kort daarop verscheen nummer 2 op de planeet, Opportunity. Tegen de verwachtingen in zijn de wagentjes met hun cameraatjes en boortjes nog altijd actief op Mars, zij het met moeite. Of de karretjes er volgend jaar nog rijden is de vraag. In de strip ‘Spelen op Mars’ van Rik van Schagen wordt hun roerige leven verbeeld. Michiel van Nieuwstadt spreekt met NASA-geleerden die de robotwagens als hun kinderen zijn gaan beschouwen. Dirk Vlasblom onderzoekt de rol van de Rode Planeet in de menselijke verbeelding. En hoe ooit kunnen mensen naar Mars reizen? En is er nu wel of geen leven op die planeet? Misschien. Welkom in de zandbak van Mars.

Hendrik Spiering chef redactie wetenschappen

    • Hendrik Spiering Chef Wetenschappen