'Ik zie het al: niks aan de hand'

wolzak, thijs

Henk Heijloo overleefde de ramp met de Boeing 737 van Turkish Airlines, die op 25 februari 2009 neerstortte bij Schiphol.

Dieptepunt van 2009:

„Gek genoeg was dat niet de crash. Het dieptepunt was het bezoek aan de verzekeringsarts. Ik liep te krimpen van de pijn. Mijn rug. Tintelingen in mijn benen. Ik ben zelfstandig financieel adviseur, maar ik kon nauwelijks meer werken. Die arts zegt: ‘Gaat u maar even voor me staan. Armen omhoog. O, ik zie het al. Niks aan de hand, het zijn uw aanhechtingsspieren.’ Dat ze denken dat je de kluit belazert, dat heb ik heel erg gevonden. Van de zomer werd ik onder de MRI gelegd. Toen werd een drievoudige hernia geconstateerd. Letsel dat alleen veroorzaakt kon zijn door een kracht van bovenaf. Ja, dat toestel kwam van 80 meter hoogte naar beneden vallen. Ik ben net geopereerd. Ik lig al een paar weken plat.”

Hoogtepunt 2009:

Je leert een hoop van zo’n ongeluk. Ik ben beschouwender, maak me minder snel druk. Ik heb al jaren een mannenclubje. Nu ik in bed moet liggen, komt er elke dag wel eentje langs. Praten, een jenevertje. Die warmte, die aandacht. En wat ik ook een eye-opener vond, is hoe de hulpverlening in Nederland is geregeld. Nog steeds belt elke maand een hulpverlener van de GGD Haarlemmermeer. Hoe of het met me gaat. Ik kon een tijdje niet tegen sirenes. Slachtofferhulp regelde binnen twee dagen een consult bij een traumapsycholoog.”

Wens voor 2010:

„De Onderzoeksraad van Van Vollenhoven komt met een rapport, waarna de schade afgehandeld moet worden. Hopelijk ben ik dan weer op de been.”

    • Rinskje Koelewijn