Het leukste deel van de avond

Elke dag krijgt nrc.next ruim drieduizend foto’s binnen van fotopersbureaus en fotografen uit het binnen- en buitenland. Op deze pagina’s plaatsen we dagelijks één zo’n foto op groot formaat: de ‘In beeld’.

Vandaag doen we het anders en laten we op deze plek ongeveer eentiende (256 foto’s) zien van het totale aanbod aan foto’s (3.114 foto’s) dat gisteren bij ons binnenkwam.

Hoe gaat het normaal? Het kiezen van de foto gebeurt ’s avonds, met alle aanwezige redacteuren. Eerst maakt de beeldredacteur een selectie van zes foto’s uit het totale aanbod. Eisen: het beeld moet aan waarde winnen door het op groot formaat af te drukken, het moet iets nieuws en verrassends laten zien, of juist iets bekends op een verrassende manier.

De selectie van zes (soms vijf of zeven) wordt op groot formaat geprint. Vervolgens mag iedere redacteur zijn of haar voorkeur uitspreken, zonder het verhaal achter de foto te kennen. Het gaat er dan juist om wat het beeld zelf vertelt.

De definitieve keuze voor de ‘In beeld’ wordt gemaakt nadat het verhaal achter de foto’s is verteld. Het komt weleens voor dat het verhaal achter een foto teleurstelt en redacteuren van voorkeur wisselen.

Vandaag is voor een keer de keuze aan jullie: Wat is de mooiste foto?

Surf naar nrcnext.nl als je je voorkeur wilt doorgeven.