Hang ik de ballen zo in een kunstboom of in een echte?

Paquita de Graaff uit Houten heeft al acht jaar een kunstkerstboom. Zo hoopt ze dat er minder sparren worden gekapt. Is dat zo? En welke boom is beter voor het milieu: de echte of de fake?

Als De Graaff haar kunstboom nog een paar jaar houdt, viert ze milieubewust Kerst. Want of de nepboom ‘groener’ is dan een echte boom, hangt af van de vraag na hoeveel jaar je het ding bij het grofvuil zet, aldus milieu- en consumentenorganisaties.

Volgens Mariken Stolk van Milieu Centraal kleven er zowel voor- als nadelen aan beide opties. „Kunstbomen worden vaak geproduceerd in China, daar wordt veel energie gebruikt en is de CO2-uitstoot hoog. En bij de verbranding van de boom in de afvalcentrale kunnen giftige stoffen vrijkomen. Het transport van de kunstboom gebeurt vaak per boot, dat valt qua uitstoot dan wel weer mee.”

Echte kerstbomen worden speciaal gekweekt. De lezer hoeft daarom niet bang te zijn dat ze met een echte boom zou bijdragen aan de houtkap, zegt Stolk. De meeste bomen komen uit landen als België en Denemarken. „Het wegtransport hierheen veroorzaakt wel CO2-uitstoot. Dus als je er een koopt met een kluit en deze volgend jaar weer gebruikt, is dat beter.”

Marcel van Beusekom, woordvoerder van de Consumentenbond, zegt dat het „omslagpunt” van de kunstboom ligt bij een gebruik van tien tot vijftien jaar. „Na zoveel jaar compenseer je de vervuiling die is veroorzaakt tijdens de productie van de boom en wint hij het van de echte.”

De Britse semi-overheidsorganisatie CarbonTrust, gespecialiseerd in CO2-reductie, berekende dit omslagpunt heel exact (uitgaande van een nepboom als alternatief voor een echte kerstboom zonder kluit): je moet een kunstboom 11,4 jaar gebruiken wil die ‘groener’ zijn dan een echte.

Een nieuwe trend is het huren of ‘adopteren’ van een kerstboom, bij biologische kwekerijen. Daar laat je de boom dan het grootste deel van het jaar. „Een goede ontwikkeling”, meent Stolk. „Maar er zijn nog weinig van dat soort ‘adoptiepunten’. Als je er ver voor moet rijden met de auto, kun je er beter ergens in de buurt eentje met een kluit kopen.”

Mark Beunderman

    • Mark Beunderman