Film - En verder

The 39 Steps

Alfred Hitchcocks’ The 39 Steps uit 1935 is een soort compendium van elementen die in veel van zijn latere films terugkeren. The 39 Steps, uitgebracht in nieuwe kopieën, is een vrije bewerking van John Buchans spionageroman The Thirty-Nine Steps. Nadat een spionne in zijn huis is vermoord, vlucht Richard Hannay (Robert Donat) naar Schotland en bij een van zijn ontsnappingen raakt hij vastgeketend aan de hooghartige, koele blondine Pamela. Regie: Alfred Hitchcock. Met: Robert Donat, Madeleine Carroll. In 3 bioscopen

Das Weisse Band

Eichwald heet het dorp en een stem belooft ons zaken op te rakelen die in de jaren 1913-1914 voorvielen en „een licht werpen op de Duitse geschiedenis”. Gaandeweg leren we het dorp kennen dat zucht onder een patriarchale terreur, waar vooral de kinderen onder lijden. Volgens regisseur Michael Haneke is Das Weisse Band, winnaar van de Gouden Palm in Cannes, meer dan een film over de ontkiemende nazigeneratie. Het gaat om vernedering en repressie als universele voedingsbodem voor terreur. Regie: Michael Haneke. In: 16 bioscopen.

Nothing Personal

Nothing Personal is de deal. De twee hoofdpersonen van Urszula Antoniaks debuutfilm die al diverse prijzen won, spelen een spel van aantrekken en afstoten. Niets willen ze van elkaar weten, of toch een beetje. Anne laat haar stadse bestaan achter, gooit haar trouwring weg en vertrekt met een rugzak naar het Ierse Connemara. Regie: Urszula Antoniak. Met Lotte Verbeek, Stephen Rea. In 16 bioscopen.

Bright Star Bright Star is een magnifiek gefotografeerd kostuumdrama over de romance tussen de romantische dichter John Keats (1795-1821) en zijn buurmeisje Fanny Brawne. Regisseur Jane Campion (The Piano) filmde in een klassieke stijl: uitgebalanceerde beeldcomposities, rustige montage en vrijwel geen camerabewegingen. Zo komt alle aandacht te liggen op de emoties van de personages, vertolkt door uitstekende acteurs, met name Abbie Cornish als Fanny. Regie: Jane Campion. Met: Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider, Kerry Fox. In 11 bioscopen

Up

is de zoveelste triomf van de computeranimatiestudio Pixar. Ballonnenverkoper Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan. Dat gaat veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur. In 30 bioscopen.

Jeugdfilms

Het Filmmuseum draait in de kerstvakantie een bonte selectie jeugdfilms vol humor, spanning en ontroering. Zoals Pettson & Findus: vergetelingetjes 4+, Krabat: meester van de zwarte molen 9+, De grote vriendelijke reus 6+, Pinkeltje 4+ en er is een Groot Licht Circus 3+, een toverlantaarnvoorstelling, waarin circusdieren hun (tover)kunsten vertonen. Ook is er doorlopend de filmspeeltocht Alice door Cartoonland door het Vondelpark. Inl www.filmmuseum.nl.