Eonomie kort

Ford verkoopt Volvo, dat nu definitief in Chinese handen komt

Door een onzer redacteuren

Shanghai. Het Amerikaanse autoconcern Ford heeft gisteren de Zweedse dochteronderneming Volvo verkocht aan een van de kleinere Chinese automakers, Geely. Details over de financiering en de goedkeuring van de Chinese overheid moeten nog geregeld worden. Ford kocht de personenautodivisie van Volvo in 1999 voor een bedrag van 6,45 miljard dollar. Volgens het Amerikaanse financiële persbureau Bloomberg zou Geely, in de Chinese provincie Zhejiang, 2 miljard dollar hebben geboden. Bij Volvo in Zweden en het Chinese Chongqing werken 13.000 mensen. De overname van Volvo is de eerste grote buitenlandse overname door een Chinese automaker sinds MG Roover in 2005 werd overgenomen door Nanjing Motor Company. Geely behoort tot de toptien van Chinese automakers en is van plan Volvo op aanzienlijk grotere schaal dan nu het geval is in China te verkopen.

Proces over opslag voor EU-ambtenaren

BRUSSEL. De Europese Commissie sleept de gezamenlijke EU- landen zeer waarschijnlijk voor het Hof van Justitie om een geplande forse loonsverhoging af te dwingen. De Europese Commissie had voorgesteld om de ambtenaren, commissarissen, rechters en andere EU-medewerkers over dit jaar 3,7 procent inflatiecorrectie te geven. Nederland, Oostenrijk en een hele groep andere landen vinden zo’n stijging niet gepast in deze tijd. Zij besloten vrijdag de geplande verhoging te halveren tot 1,85 procent. Vicevoorzitter Siim Kallas (Administratie) van de Commissie zal op 6 januari met zijn collega’s voorstellen dat aan te vechten bij het EU-Hof. De Commissie stelt dat de EU-landen niet het recht hebben de loonsverhoging aan te passen. (ANP)

Curatoren Kroymans stappen naar rechter

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De curatoren van het failliete autobedrijf Kroymans stappen naar de rechter om de verkoop van bedrijfsonderdelen vlak voor het faillissement terug te laten draaien. Volgens curator Cees de Jong is er sprake van onrechtmatig handelen. Vlak voordat het autobedrijf eind maart failliet ging, werden in overleg met ABN Amro, ING, Fortis en de Rabobank gezonde onderdelen voor een euro verkocht aan Citadel, een ander bedrijf van Frits Kroymans. Die onderdelen hadden volgens de curatoren veel geld kunnen opleveren voor de boedel. Andere schuldeisers zijn door de verkoop benadeeld, menen de curatoren. Zij beschouwen de transactie als paulianeus (onttrekken van activa aan de boedel vlak voor faillissement) en willen dat de rechter deze verkoop terugdraait. De curatoren denken dat de verkoop plaatsvond op initiatief van de banken. Met deze transactie probeerden de betrokken banken ervoor te zorgen dat een deel van hun leningen alsnog afgelost zou worden.

RTL mag stukken op website houden

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. RTL Nieuws mag vertrouwelijke documenten van De Nederlandsche Bank op zijn website publiceren. Dat heeft de rechter gisteren geoordeeld in een kort geding dat DNB had aangespannen. RTL had de documenten, zeven in totaal, gebruikt voor nieuwsuitzendingen. Daarnaast zijn ze integraal geplaatst op de eigen website. DNB zegt dat het om geheime stukken gaat en wil daarom dat RTL ze verwijdert. Maar volgens de rechter wegen de belangen van RTL om de stukken te publiceren en lezers zo goede informatie te geven zwaarder dan het belang van DNB om de stukken geheim te houden.