Buitenland - En Verder

Kent

Er staat een rij lampen op de Deal Pier in Kent. Ze flikkeren tegelijkertijd met onweersbuien die op dat moment overal in de wereld plaatshebben. Naarmate de storm nadert, worden ze lichter. Het creatieve idee van Katie Paterson, in opdracht van Vauxhall cars, kwam tot leven via een ingenieus antennesysteem van een bliksemexpert en een ingenieur die de signalen elektronisch aan de lampen verbond. Paterson vond inspiratie in de Engelse pier, een traditionele familiefavoriet. De originele Deal Pier werd verwoest door een bliksemstorm en heropende 50 jaar geleden. Nu kan men hier over de zee kijken onder flikkerend licht, denkend aan verre landen. T/m 30 jan 2010, Katie Paterson: Streetlight Storm, Deal Pier, Beach St, Deal, Kent CT14, 00441843 280261 & www.turnercontemporary.org

Londen

In de Royal Academy of Arts zien we deze winter hoe de klimaatsverandering kwestie is omgezet in kunst. Antony Gormley, Mona Hatoum, Ackroyd & Harvey, Spencer Finch, Marcos Lutyens en Alessandro Marianantoni proberen aan een steeds meer onzekere toekomst een betekenis te geven, sommigen letterlijk, anderen op subtielere wijze. It’s my Island I, 2007 van Antti Laitinen is een tableau van witte en blauwe strepen van zacht golvend water en reflecterende lucht en het topje van een eiland met een boompje. T/m 31 Jan 2010, GSK Contemporary Earth: Art of a Changing World, Royal Academy Of Arts, 6 Burlington Gardens, Piccadilly W1J, 004420 7300 8000 & www.royalacademy.org.uk

Nottingham

De grootste David Hockney collectie van vroeg werk is een van twee openingsexposities in een nieuwe galerie in Nottingham. Met de emotionele lichtval in de landschappen van A Year in Yorkshire nog fris in het geheugen gaan we terug naar de tijd toen hij nog student was in Royal College of Art, waar hij al opviel door zijn Yorkshire accent, en zijn werk in Londen en Los Angeles. T/m 24 jan 2010, David Hockney, 1960-1968: A Marriage of Styles, in het Nottingham Contemporary, Weekday Cross, Nottingham NG1, 044115 924 2421 & www.nottinghamcontemporary.org

Parijs

Angelin Preljocaj, de geniale choreograaf van de hedendaagse Franse dans is met zijn gezelschap in het Palais de Chaillot met zijn succesvolle Blanche Neige (2008). Dit romantische hedendaagse ballet vertelt het sprookje van Grimm op fragmenten uit symfonieën van Mahler. Alles is er: van de gemene stiefmoeder tot en met de zeven dwergen. We zijn hier bij Grimm, niet bij Disney. Preljocaj ‘vertelt’ heel krachtig, nooit zoet of ouderwets. De kostuums zijn van Paul Gaultier, de imposante decors van Thierry Leproust. Het sprookje krijgt hier een nieuwe gestalte en ziel. T/m 9 jan Palais de Chaillot, Place du Trocadero, 0033-153653000.

Parijs

De Amerikaanse danseres Isadora Duncan (1877-1927) maakte begin 20ste eeuw furore met haar vernieuwende ‘vrije’ dans. Zowel in haar bewegingen, kostumering en muziekkeuze liet Isadora zien dat dans veel spannender kon zijn dan de strakke regels van de klassieke balletkunst. In een Europa waar vrouwen korsetten droegen, danste zij op blote voeten, vaak naakt onder ruim zittende gewaden. Kunstenaars als Bourdelle, Matisse en Rodin en couturier Paul Poiret legden de betoverende vitaliteit van haar lichaam vast in hun tekeningen, beelden en ontwerpen. Op de expositie Isadora Duncan, une sculpture vivante wordt dat werk gecombineerd met oude filmbeelden van deze moderne vrouw. T/m 14 mrt Musée Bourdelle, 0033-149547373.