'Bezorger wíl geen vast contract'

Postbedrijf Sandd wil zijn bezorgers voor 1 april geen vast contract geven, zoals Economische Zaken eist.

Gert-Jan Morsink, topman van postbedrijf Sandd, stond gisteren samen met concurrent Selekt Mail voor de rechter in Den Haag om de Staat aan te klagen. De bedrijven zijn het niet eens met de eis van Economische Zaken om vóór 1 april 2010 10 procent van hun postbezorgers een vast contract te geven.

Waarom maakte u de gang naar de rechter?

„We zijn het in principe oneens met Economische Zaken, omdat het ministerie hiermee op de stoel van de sociale partners gaat zitten. Wij hebben in het voorjaar al met de vakbonden een ‘ingroeimodel’ voor onze bezorgers afgesproken. Dat model houdt rekening met onze economische draagkracht: we groeien op een flexibele manier toe naar 80 procent vaste arbeidscontracten in 2012.

„Het plan van Economische Zaken mist die flexibiliteit en biedt ons dus geen enkele uitweg. We moeten hoe dan ook vóór 1 april 10 procent van onze bezorgers een contract bieden. Dat is niet alleen heel duur, maar ook rigide.

„Bovendien: het grootste deel van onze bezorgers wil helemaal geen vast contract. Voor de meesten is het een bijbaantje voor een paar uur per dag, denk aan studenten, ouderen en huisvrouwen. Die zitten echt niet te wachten op meer vastigheid. We hebben een onderzoek gedaan en 70 procent van onze 16.000 bezorgers heeft gezegd: ik hoef geen contract, laat mij maar via een OVO (Overeenkomst van Opdracht, red.) post rondbrengen.”

Het ministerie wil met vaste arbeidscontracten voorkomen dat er een grote groep werkenden ontstaat die geen rechten heeft en niets opbouwt. Dat is toch niet zo gek?

„Ik hoor daar niets over van onze bezorgers en die zijn echt niet gek, hoor. Die zijn misschien wel niet zo kwetsbaar als het ministerie denkt. Ze weten donders goed wat een arbeidscontract inhoudt.

„De veronderstelling dat je bezorgers helpt door hun een contract te geven, vinden wij dan ook onzin.”

Hoeveel kost het u extra als u 10 procent een vast contract moet geven?

„Je hebt het over een bedrag van ongeveer 3 miljoen euro. We betalen onze bezorgers nu een stukloon. Bij een arbeidscontract komen er kosten bij voor de sociale lasten: een verhoging van meer dan 42 procent.”

En dat geld heeft u niet?

„Nee. Wij hebben natuurlijk ook last van de crisis. Er is minder post, dat merken wij ook.”

Aan de andere kant heeft u onlangs een paar grote klanten bij concurrent TNT Post weg weten te halen.

„We hebben een groot overheidscontract binnengesleept en ook SNS is nu klant van ons. Voor 2010 verwachten we een groei van de volumes van 25 procent.”

Maar dat is niet genoeg om extra loonkosten te financieren?

„Nee, want tegelijkertijd staan de tarieven zwaar onder druk. Ik neem niet graag het woord failliet in de mond, maar de overheid lijkt er met dit soort maatregelen wel op uit te zijn.”

Er wordt wel eens gezegd dat de postmarkt in Nederland sowieso te klein is voor drie spelers: TNT Post, Sandd en Selekt Mail. Wie gaat komend jaar afvallen?

„Geen van drieën, maar wij zeker niet, want onze volumes zijn buitengewoon goed. Maar we moeten uiteraard wel goed winst blijven maken om door te groeien.”

U moet meer mensen vaste contracten geven, terwijl TNT Post duizenden vaste arbeidsplaatsen gaat schrappen. Tegenstrijdig?

„Ja, dat is heel cru. Feitelijk beweegt TNT onze kant op door ook steeds meer met parttime postbezorgers te werken in plaats van met fulltime postbodes. Ik ben bang dat de overheid toe werkt naar het oude monopolie van TNT door de twee nieuwkomers op deze manier de wet voor te schrijven.”

    • Patricia Veldhuis