Asiel voor albino in Spanje

Een Malinese albino heeft in Spanje de vluchtelingenstatus gekregen, omdat hij vanwege zijn huidaandoening in eigen land zijn leven niet zeker zou zijn. De 22-jarige Abdoulaye Coulibaly vluchtte naar eigen zeggen uit Mali na twee keer te zijn aangevallen door mensen die uit waren op zijn lichaamsdelen.

In bepaalde delen van Afrika, met name in Tanzania en Burundi, wordt grof geld betaald voor lichaamsdelen van albino’s. Die zouden volgens eeuwenoud bijgeloof geluk brengen en worden verwerkt in een talisman of gebruikt in rituelen.

Het West-Afrikaanse land Mali staat er niet algemeen om bekend dat albino’s er gevaar lopen. Volgens Coulibaly’s advocate Rocío Cuéllar is er echter sprake van „regelmatige” aanvallen op albino’s. Ze wist dit te documenteren met de hulp van enkele buitenlandse non-gouvernementele organisaties en aan de hand van berichten in de lokale pers. „Ook in Mali worden albino’s door sommigen gezien als geesten, die niet willen verdwijnen en daarom gedood moeten worden”, aldus Cuéllar.

Coulibaly kwam dit voorjaar als bootmigrant aan op Tenerife. Ook tijdens die oversteek vanuit Mauretanië naar de Canarische Eilanden werd hij lastiggevallen, vertelde hij aan radiozender Cadena SER.