Wij luisteren naar Metallica

In Dierenpark Amersfoort luisteren giraffen naar de Top 2000.

Elke nacht wordt het geluid wat harder gezet, tot zelfs vuurwerk niet meer opvalt.

De wandeling door het besneeuwde Dierenpark Amersfoort naar de hoge giraffenstal – okergeel met bruine giraffenprint – biedt na elke bocht een nieuwe levende kerstkaart.

Alles oogt precies zoals het in deze dagen hoort. Het winterse dierenbos steekt af tegen een kraakheldere blauwe lucht. De struiken zijn wollig wit. De lage winterochtendzon doet met een zachte lichtroze gloed de sneeuw op de boomtoppen glinsteren.

De giraffen binnen weten niets van de zeldzame schoonheid van het vroege winterweer buiten. Ze mogen niet uit hun verblijf, omdat het buiten veel te glad is. Als ze uitglijden en vallen, kunnen ze hun lange benen breken.

Bovendien houden giraffen helemaal niet van kou. „Ze moeten ook niets hebben van onverwachte gebeurtenissen”, zegt dierenverzorger Richard van Sluis (27). „Ze schrikken heel snel van geluiden die ze niet kennen. Daarom hebben we hier tussen Kerst en Nieuwjaar ’s nachts de Top 2000 van Radio 2 aan, om ze te laten wennen aan lawaai. Iedere nacht wordt de Top 2000 wat harder gezet, tot een niveau waarbij vuurwerk niet meer opvalt.”

Het oudejaarslawaai valt hier midden in het bos toch wel mee? Van Sluis: „We willen er zeker van zijn dat alles goed gaat. Jongens kunnen hier in de Nieuwjaarsnacht in het bos vuurwerk afsteken. Andere dieren hebben daar minder last van. Bij giraffen kunnen de gevolgen groot zijn. Als ze schrikken, glijden ze gemakkelijk uit, omdat ze zo hoog zijn. Mutombo, de grootste hier, is vijf meter dertig. Een gebroken giraffenpoot is een ramp.”

Voor zover Richard van Sluis weet, is de Amersfoortse oudejaarszorg voor de giraffen uniek. „Ik heb er nog nooit van gehoord dat andere dierentuinen het ook zo aanpakken. Soms laten ze wel ’s nachts bij bepaalde diersoorten het licht aan. Dan vallen lichtflitsen van vuurwerk niet op. De radio is onze manier om ze rustig te houden.”

Wat vinden de giraffen zelf van de popmuziek? Van Sluis: „Ik zou niet durven zeggen wat hun favoriete repertoire is. Er is niet een speciaal liedje waarop ze gaan dansen. Overdag hebben we de radio ook aanstaan als ze binnen zijn, voor als er eens een lawaaiige shovel langs komt. ’s Nachts slapen ze er niet eens minder om. Giraffen slapen trouwens toch amper.”

Zeven vrijgezelle giraffemannen heeft Dierenpark Amersfoort. „Mutombo is de leider van de groep. Hij is de oudste, elf jaar. Sero, Muran en Raf zijn tussen de drie en zes jaar. De jongsten zijn Uzoma, Sahel en Kibo. Giraffen kunnen 20, 25 jaar worden.”

De giraffenstal van Dierenpark Amersfoort functioneert ook als een tijdelijk opvanghuis voor giraffenmannen die deel uitmaken van een internationaal fokprogramma. Voorlichter Josien van Eijk: „Zo ging pas nog in Frankrijk iets niet goed met de papieren van een giraf uit Beekse Bergen. Daar zou een giraf uit Arnhem komen, die daar niet meer binnen de groep kan blijven. Dus vangen wij hem hier op, tot de giraf uit Beekse Bergen in Frankrijk is en de Arnhemse giraf naar Beekse Bergen kan.”

Zo hoort zo’n nietsvermoedende Arnhemse giraf nog eens een complete Top 2000. Zelf houdt Richard van de band Live, Linkin Park, Muse en gelukkig ook van veel op de Top 2000. „En oudere muziek, Led Zeppelin, Metallica. Als we hier de giraffenstal schoonmaken, hebben we ook altijd de radio aan.”

En wat vindt de giraffenverzorger van het giraffenlied Dikkertje Dap van Annie M. G. Schmidt?

Richard: „Dat hele verhaal van Dikkertje Dap, daar weet ik heel weinig van.” Josien van Eijk en ik beginnen voor te zingen: ‘Dikkertje Dap, zat op de trap, ’s morgens vroeg om kwart over zeven, om de giraf een klontje te geven...’

Mogen de giraffen wel klontjes? Richard: „Dat is niet goed voor ze, te veel suiker. Ze krijgen hier wortels en uien. Bananen, daar zijn ze echt dol op. Dat is niet hun natuurlijke eten, maar wel lekker zoet. Die bananen krijgen ze trouwens ook maar amper. Wortels zijn hier de traktatie.”

Bekijk de giraffen in dierenpark Amersfoort zie voor meer informatie: www.dierenparkamersfoort.nl

    • Kasper Jansen