Wetenschap kort

Gebergte onder ijs van Antarctica in beeld gebracht met radar

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Vijftig jaar na zijn ontdekking is het Gamburtsev-gebergte onder het ijs van Antarctica eindelijk goed beschreven. De bergtoppen liggen honderden meters diep onder het ijs, de voet van het gebergte ligt 4.800 meter diep. Het gebergte is niet rondachtig, maar heeft een lineaire uitgestrektheid. Het vermoeden dat het een oude vulkaan zou zijn is van de baan, de vorming komt door platentektoniek. Dit werd vorige week bekend op de een bijeenkomst van de Amerikaanse Geofysische Unie. In 2007 en 2008 is het gebergte onderzocht vanuit vliegtuigen die met radar door het ijs keken en maten aan zwaartekracht en magnetisme. Het gebergte was 30 miljoen jaar geleden een van de kernen van waaruit de verijzing van Antarctica begon.

Dino pakte vogels met giftanden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Sommige dinosaurussen gebruikten gif om hun prooi te overmeesteren. Een 125 miljoen jaar oud fossiel van de vogelachtige Sinornithosaurus heeft gifgeleidende groeven in tanden in zijn bovenkaak. Sommige gifslangen hebben die ook. In Proceedings of the National Academy of Sciences publiceerden Chinese en Amerikaanse paleontologen maandag over de ontdekking van het fossiel in het noordoosten van China. De giftanden van deze dinosaurus en sommige moderne slangen beschadigen de huid van een prooidier, zodat het gif langs de tanden in de wond kan lopen. Volgens de onderzoekers waren de giftanden van Sinornithosaurus lang genoeg om door het verendek te dringen van vogels die in die tijd ook leefden in het gebied waar nu China ligt. De onderzoekers denken niet dat de beet van Sinornithosaurus dodelijk was. Prooidieren raakten er mogelijk door in schok waarna de dinosaurus voldoende tijd had om ze op te eten.