Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Verslag uit Atjeh, vijf jaar na de tsunami op zondag 26 december 2004. Drie mensen die alles waren kwijtgeraakt en die destijds werden geportretteerd worden opnieuw bezocht. Het 8-jarige weesje Rachmat, de lerares Erlina en de vissersman Julizar. Hoe is nu met ze, vijf jaar later? Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Reportage over de Koerden in Irak en Iran, die als slachtoffers van mosterdgasaanvallen een schadevergoeding eisen van de veroordeelde Nederlandse zakenman Frans van Anraat, die in de jaren tachtig chemicaliën leverde aan het regime van Saddam Hussein. Verder een verslag uit Ivoorkust over de Trafigura-affaire. Van de 33 miljoen euro die zou worden uitgekeerd aan de 31.000 Ivorianen die zeiden ziek te zijn geworden van een illegale afvaldump in 2006 is nog niets uitgekeerd. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Volt. Discussieprogramma. Ook in België mogen jongeren onder de 16 jaar geen vuurwerk kopen. Met een test wordt nagegaan of die maatregel ook effectief wordt toegepast. Verder onder meer aandacht voor het probleem van asielzoekers zonder opvang in het koude winterweer. Eén, 20.45-21.35u.

Vijf jaar later: Beau van Erven Dorens. Vijf jaar geleden sprak Jeroen Pauw met bekende Nederlanders. Fragmenten uit het gesprek van toen zijn de leidraad voor een nieuw gesprek, vanavond met televisiepresentator Beau van Erven Dorens. Ned. 1, 22.45-23.35u.

Cultuur

Opium. Kerstaflevering richt zich op drie Nederlandse ‘koninginnen’: Beatrix, Annie M.G. Schmidt en Mies Bouwman. Presentator Cornald Maas en panelleden Maria Goos en John Buijsman praten met Brigitte Kaandorp over de tv-programma’s waarin deze vrouwen centraal staan en die rond de feestdagen worden uitgezonden; de documentaire Beatrix, Majesteit, de dramaserie, Annie M.G. en het jubileumprogramma Mies 80! Ned.2, 21.30-22.00u.

amusement

TOTP2: Christmas special 2009. Selectie uit Top of the Pops, met kerstklassiekers, gezongen en gespeeld door The Pogues en Kirsty MacColl, Wizzard, Slade, Wham!, Tom Jones, Mariah Carey en vele anderen. BBC 2, 20.30-22.00u.

Knoop in je zakdoek muziekgala 2009. Gala vanuit het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Artiesten en hun leerlingen uit de muziek masterclasses treden nog een keer op: Cor Bakker en Johan Boekhout, Xander de Buisonjé en Jessica van Berkel, Harry Sacksioni en Mike Walker, Nick & Simon en Harm & Dennis, Francis van Broekhuizen en Pim Avondrood, Slagerij van Kampen en Nils Moor, Pia Douwes en Isabelle Schreuder en Rowwen Hèze en Joey van Helden. Zij worden begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley. Ned.1, 21.25-22.45u.

documentaire

The rules of film noir. Filmcriticus Matthew Sweet brengt een eerbetoon aan de film noir: „Even if you’ve never seen a film noir, you’ll know one when you see one.” Gevolgd, om 2.55u., door de klassieke film noir The Reckless Moment, waarin een man een vrouw chanteert, wier dochter per ongeluk haar minnaar heeft gedood. BBC 2, 1.55-2.55u.

informatief

James May’s toy stories: Meccano. James May bouwt in deze aflevering van een serie over oud speelgoed met een team specialisten een brug van Meccano over een kanaal in het graafschap Merseyside. BBC 2, 17.50-18.50u.

Serious Request TV. Verslag uit het Glazen Huis van Serious Request op de Grote Markt in Groningen. Drie presentatoren van 3FM zitten een week lang zonder eten opgesloten om geld in te zamelen voor de bestrijding van malaria . Ned.3, 19.00-19.22u.

Oranje jaaroverzicht. In het voor de Oranjes veelbewogen jaar is de aanslag op de koninklijke familie op 30 april overheersend. Presentatrice Astrid Kersseboom keert terug naar Apeldoorn waar de aanslag plaatsvond, voor een terugblik. Ned.1, 20.30-21.25u.

sport

KNVB-beker: WHC-Ajax. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd in de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker, om 20.30u. gevolgd door een liveverslag van de wedstrijd SC Heereveen-PSV. Aansluitend (om 23.00u.) samenvattingen van de andere wedstrijden, gevolgd door de loting voor de kwartfinales. RTL 7, 18.00-0.00u.