Uitspraak 'Laura' later door wraking

Een wrakingsverzoek van de advocaat van de 14-jarige zeilster Laura Dekker is gisteren afgewezen. Volgens advocaat Peter de Lange zijn de drie betrokken rechters partijdig. Zij moeten oordelen over de vraag of het meisje uit huis wordt geplaatst. Deze rechters besloten eerder dat Laura onder toezicht van Bureau Jeugdzorg kwam te staan en daarom stond volgens de advocaat hun objectiviteit ter discussie.

Door het wrakingsverzoek kon de rechtbank van Utrecht zich pas vanochtend in een spoedzitting buigen over de mogelijke uithuisplaatsing. Volgens advocaat De Lange is de reden van het verzoek tot uithuisplaatsing dat Laura’s schoolprestaties achteruit gaan en dat ze spijbelt. Het verzoek is afkomstig van het Bureau Jeugdzorg dat verder geen toelichting wil geven.

Mogelijk doet de rechtbank aan het einde van de middag uitspraak. Laura is opgeroepen om vandaag zelf te worden gehoord, maar ze hoeft niet te verschijnen. Totdat de rechtbank een uitspraak heeft gedaan, verblijft de 14-jarige bij kennissen en niet bij een van haar gescheiden ouders.

Laura wilde dit najaar als jongste aller tijden rond de wereld zeilen. Haar vader stond achter het plan, maar de Raad voor de Kinderbescherming schakelde de kinderrechter in.

Na korte tijd te zijn vermist, werd Laura op Sint Maarten aangetroffen. Zij was daarheen via Parijs gereisd. Het feit dat zij onder toezicht van Jeugdzorg staat, heeft volgens haar advocaat grote invloed op de havo-scholiere.