Turkmenistan levert Rusland gas

Turkmenistan gaat zijn gasleveranties aan Rusland hervatten. Dat is gisteren in de Turkmeense hoofdstad Asjchabad overeengekomen door vertegenwoordigers van Russische en Turkmeense gasbedrijven. De Russische president Medvedev en zijn Turkmeense ambtgenoot Berdimoechammedov waren bij de ondertekening van de overeenkomst aanwezig.

Met het besluit komt een einde aan een negen maanden durend conflict over de prijs van het Turkmeense gas. Ook kan nu worden voorkomen dat Rusland te weinig gas heeft voor zijn bevoorrading van Europa.

Volgens de overeenkomst zal Rusland jaarlijks 30 miljard kubieke meter gas van Turkmenistan kopen en worden de leveranties tussen 1 en 10 januari hervat. Die hoeveelheid is aanmerkelijk minder dan de 50 miljard kubieke meter die Rusland afnam voordat in april een Turkmeense pijpleiding explodeerde, en nog minder dan de 70 tot 80 miljard kubieke meter die tien jaar geleden werd afgenomen. Het Russische energiebedrijf Gazprom gaat in het vervolg Europese prijzen voor het Turkmeense gas betalen.

Rusland is in toenemende mate afhankelijk van gas uit Centraal-Azië, omdat zijn eigen gasproductie niet is gestegen of zelfs is gedaald. Dit jaar lijkt de Russische gasproductie met 14 procent af te nemen.

Toen in april de pijpleiding naar Rusland explodeerde, ging Turkmenistan, dat tot dan toe zijn meeste gas aan Rusland verkocht en door de gesloten pijpleiding 25 procent van zijn bbp misliep, op zoek naar nieuwe afzetgebieden als China en India. Een vorige week geopende pijpleiding naar China is de eerste grote exportleiding die niet naar Rusland gaat.