Sport kort

Pieter Huistra volgt Ron Jans op als coach van FC Groningen

GRONINGEN. Pieter Huistra (42) volgt komende zomer trainer Ron Jans op bij FC Groningen. Dat maakte de club gistermiddag bekend. Huistra ondertekende een contract voor twee jaar. Jans maakte onlangs bekend medio 2010 te vertrekken. Hij is toe aan iets nieuws. Huistra is oud-speler en oud-jeugdtrainer van FC Groningen. De club zocht eerder vergeefs contact met Frank de Boer, assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal en trainer van het hoogste juniorenteam van Ajax. Erwin Koeman, bondscoach van Hongarije, werd vervolgens benaderd, maar voelde nog niet voor een terugkeer. Huistra is momenteel de trainer van Jong Ajax. Die baan kreeg hij afgelopen zomer, toen Adrie Koster naar België vertrok om bij Club Brugge aan de slag te gaan. (ANP)

Wielrennen: de NK tijdrijden in Brabant

Nieuwegein. De wielrenunie (KNWU) heeft de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden voor 2010 toegewezen aan het Brabantse Oudenbosch. De titelstrijd wordt niet langer in augustus gehouden, maar op de door de internationale wilerunie UCI vastgestelde datum van 23 juni. De NK tijdrijden in 2011 is in Veendam/Muntendam. De KNWU heeft besloten de NK voor vrouwen en mannen los te koppelen van de titelstrijd voor beloften en vijftien- en achttienjarigen. Die hebben in 2010 plaats in Veendam/Muntendam en in 2011 in Oudenbosch. (ANP)

Ajax in de winterstop niet naar Zuid-Afrika

Amsterdam. Ajax gaat in de winterstop niet op trainingskamp naar Zuid-Afrika. De Amsterdamse club zoekt nu een alternatieve locatie, omdat het niet op woensdag 20 januari de uitwedstrijd tegen NAC mag inhalen. De autoriteiten in Breda willen dat de wedstrijd op zondag 17 januari wordt gespeeld. Ajax wilde van 9 tot en met 17 januari naar Kaapstad, mede om het tienjarig bestaan van het door Foppe de Haan getrainde Ajax Cape Town te vieren. (ANP)

NAC mag beheerder stadion niet ontslaan

Breda. Eredivisieclub NAC Breda moet oud-keeper Ton van Eenennaam binnen tien werkdagen weer in dienst nemen als stadionbeheerder. Volgens de kantonrechter in Breda is er onvoldoende bewijs voor beschuldigingen van diefstal en fraude door Van Eenennaam. Dat oordeel sprak hij gisteren uit in het kort geding dat Van Eenennaam had aangespannen tegen zijn ontslag. NAC voerde als ontslagreden aan dat de oud-doelman gefraudeerd heeft met administratie van taakstraffen die in het stadion worden uitgevoerd, dat hij zonder toestemming kleding weggaf, opbrengsten uit metaalafval achterhield en sponsorkaarten weggaf. De rechter verwijt de club nooit met de stadionbeheerder over de verdenkingen te hebben gesproken. (ANP)

Schorsing voor Duitse voetbalscheidsrechter

Hamburg. De Duitse voetbalbond DFB heeft scheidsrechter Cetin Sevinc voorlopig geschorst. Dat maakte vicevoorzitter Rainer Koch gisteren bekend. De arbiter die assistent was bij wedstrijden in de tweede divisie wordt ondervraagd over mogelijke gokpraktijken. De bond zei tevens dat het verhoren van spelers omtrent het gokken op wedstrijden is begonnen. DFB-voorzitter Theo Zwanziger verklaarde in de Duitse krant Bild dat de verdenkingen het einde van de scheidsrechtersloopbaan van Sevinc kunnen betekenen. De arbiter ontkent in dezelfde krant alle beschuldigingen. (ANP)

Skispringsters niet naar de Winterspelen

Ottawa. Het onderdeel skispringen voor vrouwen ontbreekt in februari definitief op de Olympische Spelen in Vancouver. De hoogste gerechtelijke instantie in Canada wees gisteren een beroep van skispringsters voor deelname af. Het IOC voert als argument aan, dat te weinig skispringsters een acceptabel niveau halen. De vrouwen hadden de lokale organisatie (Vanoc) voor de rechter gedaagd, omdat hun afwezigheid op het programma in strijd zou zijn met de antidiscriminatiewetgeving in Canada. (ANP)