Spaanse topman werkgevers in opspraak

De voorzitter van de Spaanse werkgeversorganisatie CEOE is onder publieke druk komen te staan nu het bankroet van zijn luchtvaartmaatschappij tot chaos leidt op de grootste luchthaven van het land. Werkgeverstopman Gerardo Díaz Ferrán bezit als mede-eigenaar van de Spaanse reisgigant Grupo Marsans de helft van de aandelen van Air Comet, dat gisteren uitstel van betaling moest aanvragen.

Op het Madrileense vliegveld Barajas bivakkeren momenteel honderden van in totaal zevenduizend gestrande passagiers van Air Comet. Maandag konden ze niet vertrekken door de sneeuwval. Gisteren bereikte hun het nieuws dat ze de Kerst waarschijnlijk helemaal niet thuis zullen doorbrengen. Dit nadat een Britse rechter bepaald had dat de maatschappij niet langer solvabel is en haar dertien vliegtuigen aan de grond moet houden. De Duitse HSH Nord Bank, die zeker 17 miljoen euro heeft uitstaan bij Air Comet, had hierom gevraagd.

De maatschappij, die vluchten verzorgde tussen Madrid en een vijftal Latijns-Amerikaanse landen, heeft zwaar te lijden onder de wereldwijde crisis in de luchtvaart. Al enkele maanden is duidelijk dat ze kampt met kredietproblemen. De boze passagiers die gisteren en vandaag verscheidene malen kortstondig de ingang van vertrekterminal T1 blokkeerden, krijgen dan ook steun van leden van het personeel, van wie velen al maanden niet zijn uitbetaald.

De Spaanse overheid zal de komende dagen een beperkt deel van de gedupeerden terugvliegen met gecharterde vluchten.