Seriously

Heel Nederland wordt warm door ‘Serious Request’. Het zijn niet alleen drie dj’s die zichzelf uithongeren in een soort vierkant aquarium op de Grote Markt, nee, het is een volksbeweging. Iedereen moet meedoen! Je kan de actie steunen via Facebook , liedjes aanvragen, collectebussen vouwen, kerstzegels kopen of gewoon net als de dj’s een weekje aan zelfkastijding doen en je daarvoor laten betalen. Het is allemaal hartverwarmend.

Dit jaar worden met de opbrengst klamboes gekocht om malaria te bestrijden. En ook al betwijfelen steeds meer mensen of ontwikkelingshulp wel werkt, en of malaria nog wel zo’n urgentie heeft nu afgelopen jaar de sterftecijfers bijna zijn gehalveerd, geld geven is heerlijk. Een actie op touw zetten maakt je een soort lokale held. En zeg nou zelf, dat saamhorigheidsgevoel is toch ook wat waard?

De ramen van het Glazen Huis barsten bijna van de euforie. ‘Fantastisch!’ roepen de dj’s om de haverklap in de microfoon. ‘Iedereen draagt zijn steentje bij.’ Onder het motto ‘schijt aan de muggen’ verkopen de vrouwen van een kinderdagverblijf vieze poepluiers voor 20 cent per stuk. De kappers van Groningen verkopen de vette haren van hun klanten per centimeter. En midden in de nacht staat een meisje wankelend voor de microfoon te vertellen dat ze al achttien bier heeft gedronken. Per biertje kan er weer één persoon onder een klamboe slapen. ‘Meid!’ gilt Giel. ‘Waanzinnig. Ga zo door!’

En natuurlijk komt er om de haverklap weer een bekende Nederlander het Glazen Huis binnenstormen om ook zijn gezicht te verbinden aan deze vreugde. Junkie XL! Wat een verrassing! Do! Wat geweldig! Trijntje! Heerlijk dat je er bent! Youp!

Wacht eens even. Youp? Youp van ’t Hek? Ja, inderdaad. Youp van ’t Hek. Zelfs hij is gezwicht en komt moppen tappen voor het uitzinnige publiek. Jarenlang heeft hij gekankerd op dit soort evenementen, maar ach, hij wordt ook een dagje ouder, en zijn publiek ook. Een beetje exposure bij een jonge zender als 3FM kan hij wel gebruiken. Dus zwijgt hij en deint schouder aan schouder mee met mediageil Nederland. Het feest kan niet meer stuk.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger