Proces Chinese dissident begonnen

De Chinese hoogleraar literatuur Liu Xiaobo (53) is vandaag voor een rechtbank in Peking beschuldigd van „ernstige misdaden tegen de staat”, omdat hij een jaar geleden in het manifest Charter 08 pleitte voor de democratisering van China, vrijheid van meningsuiting en de afschaffing van de eenpartijdictatuur.

„Wij verwachten dat hij lange tijd de gevangenis in gaat, de maximumstraf is 15 jaar”, zei mede-ondertekenaar Li Datong, een uitgerangeerde hoofdredacteur/directeur van het Chinese Dagblad voor de Jeugd.

„We hebben de bodem van de beschaving bereikt als je niet eens meer zo’n document mag publiceren en daarover mag praten”, aldus de voormalige journalist die nog altijd lid is van de Chinese Communistische Partij.

Hoewel het proces in theorie niet achter gesloten deuren plaatsvond, was het voor de vrouw van Liu, Li Datong net als voor een groep Amerikaanse en Europese diplomaten onmogelijk om de twee uur durende zitting bij te wonen van Volksrechtbank Nummer 1. De toegangspassen waren reeds vergeven, kregen buitenlandse belangstellenden en Liu’s directe familie en vrienden te horen.

Namens de Europese Unie heeft de eerste secretaris van de Zweedse ambassade de Chinese overheid opgeroepen Liu onmiddellijk vrij te laten. En ook de VS hebben er in Peking op aangedrongen een einde te maken aan de vervolging van de hoogleraar die een jaar geleden werd gearresteerd. Van alle ondertekenaars was hij de enige die daags voor de publicatie van het pamflet op het internet werd aangehouden.

Het manifest, vernoemd naar Charta 77 in Tsjechoslowakije, is een pleidooi voor ingrijpende politieke hervormingen.

De schrijvers hebben vooral de Amerikaanse grondwet en de jonge grondwet van Taiwan als voorbeeld genomen, maar grijpen ook terug naar de idealen van de Chinese Communistische Partij.

De Chinese staatsmedia negeren tot nu toe het bestaan van het manifest en onthielden zich ook van wat Li Datong „de gebruikelijke en voorspelbare demoniseringscampagne” noemt.