Politiechef waarschuwt oppositie Iran

De Iraanse politiecommandant heeft de oppositie vandaag gewaarschuwd voor een „krachtige” confrontatie als ze doorgaat met haar „illegale” acties. De waarschuwing komt te midden van nieuwe protesten tegen de regering in onder andere Isfahan en Najafabad.

„We adviseren deze beweging om een eind te maken aan haar activiteiten. Anders zullen diegenen die dit bevel schenden met harde hand worden aangepakt, in overeenstemming met de wet”, zo verklaarde politiechef Esmail Ahmadi-Moqadam volgens het semi-officiële persbureau Fars.

Niettemin gaat het protest tegen het regime door dat na de omstreden presidentsverkiezingen in juni begon. In Isfahan werden vanochtend vijftig oppositieaanhangers gearresteerd bij botsingen met de politie. Volgens een hervormingsgezinde website viel de politie binnen in een moskee waar een herdenking plaatshad van groot-ayatollah Hossein Ali Montazeri. Deze geestelijk leider van de oppositie overleed dit weekeinde op 87-jarige leeftijd in de shi’itische heilige stad Qom. Bij de botsingen in Isfahan werden volgens de website Rahesabz talrijke mensen gewond. Het was vanmiddag niet bekend hoeveel mensen bij de protesten waren betrokken. Het zou tevens onrustig zijn in Najafabad, waar Montazeri werd geboren.

Voor de begrafenis van groot-ayatollah Montazeri waren maandag tienduizenden mensen naar Qom gekomen, onder wie veel oppositie-aanhangers. Na afloop raakten oproerpolitie en leden van de Baseej-militie slaags met aanhangers van de oppositie. De familie van de ayatollah gelastte vervolgens herdenkingsbijeenkomsten af uit angst voor verdere onlusten.

Gisteren vielen leden van de Baseej en mannen in burger in Qom het huis aan van een andere prominente hervormingsgezinde geestelijke, groot-ayatollah Yusuf Saanei. Hij wordt wel gezien als nieuwe geestelijk leider van de oppositie. Volgens de oppositie-website Norooz scholden de aanvallers Saanei uit, mishandelden ze enkele van zijn medewerkers en sloegen ze ruiten in. Eerder op de dag hadden pro-regeringsbetogers opgeroepen Saanei zijn religieuze gezag te ontnemen.

De autoriteiten ontsloegen gisteren oppositieleider Mir Hossein Mousavi als directeur van het Kunstinstituut, een instelling die onder het bureau van de president valt. Mousavi, die in de verkiezingen van juni door Ahmadinejad werd verslagen, bekleedde deze functie sinds elf jaar. (AP, AFP)