Overname Nasdaq Dubai opstap naar verdere consolidatie

Dubai leert de harde waarheid kennen over financiële centra. De pogingen van het emiraat om uit het niets een zelfstandige internationale aandelenbeurs op te zetten lijken te zijn mislukt. Nasdaq Dubai – in 2005 opgericht, nog altijd niet meer dan drie belangrijke noteringen – wordt opgeslokt door de grotere plaatselijke rivaal, Dubai Financial Market (DFM).

Deze stap consolideert het staatseigendom van de beurzen van Dubai. Het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq OMX zal zijn belang van 33,3 procent in de internationale beurs inruilen voor een belang van 1 procent in DFM, dat een waarde vertegenwoordigt van 39 miljoen dollar (27 miljoen euro). Daardoor moet Nasdaq OMX 70 procent afboeken op de huidige waarde van zijn deelneming uit 2008.

Op dit moment zal de transactie weinig verandering brengen in de manier waarop de beurzen hun werk doen. Ze zullen blijven opereren als aparte entiteiten, die backofficefaciliteiten delen. Maar mettertijd ligt een volledige operationele fusie voor de hand, als een paar plooien – op het gebied van valuta’s, toezicht en procedures – zijn gladgestreken.

Beide beurzen lijken ondermaats. De 66 aan de DFM genoteerde fondsen hebben een totale marktwaarde van 36 miljard dollar, aldus onderzoeksfirma Zawya. De marktkapitalisatie van Nasdaq Dubai is 26 miljard dollar, maar havenbeheerder DP World, dat voor 77 procent in handen is van het noodlijdende Dubai World, neemt daarvan een groot deel voor zijn rekening. De gezamenlijke marktkapitalisatie van de twee beurzen in Dubai is minder dan die van de Abu Dhabi Stock Exchange, en kan niet eens in de schaduw staan van de 324 miljard dollar van de Saoedische Tadawul.

Op de langere termijn zou een fusie met de Abu Dhabi Stock Exchange zinvol zijn. Dat is slecht nieuws voor de financiële ambities van Dubai. Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft 25 miljard dollar aan noodkredieten verstrekt aan Dubai en wil zijn eigen financiële centrum uit de grond trekken. Maar op de financiële markten is één sterke speler in de regio beter dan drie zwakke concurrenten.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Una Galani