NRC Handelsblad met Kerst en Oudjaar Weekblad Wetenschap Opinie & Debat Cultureel Supplement Boeken Katern Economie 31 december nrc.nl

Donderdag 24 december verschijnt NRC Handelsblad met een complete zaterdagkrant: twee katernen met nieuws en achtergronden, de bijlagen Opinie & Debat en Wetenschap, én een extra dik Weekblad. Met de twee bijlagen Cultureel Supplement en Boeken als bonus. Op 31 december verschijnt de krant met de bijlage Tweeduizendnegen

Multatuli’s Max Havelaar, de meest politieke roman uit de Nederlandse geschiedenis, is 150 jaar oud. NRC Handelsblad ging terug naar het Lebak van Eduard Douwes Dekker.

Plus: het grote kerst-dubbelinterview: schrijvers Tommy Wieringa en Manon Uphof over vrouwen en mannen.

En: is de Nederlandse politiek met zoveel wantrouwen nog wel levensvatbaar? Vijf Kamerleden onrustig rond de haard in het Muiderslot.

Van oorlogsgod tot chocoladereep: Mars is er altijd geweest. Maar intussen kunnen we nu gewoon rondkijken op de Rode Planeet. Wetenschap wijdt een hele bijlage aan de raadselachtige broer van de aarde.

Een hinkelbaan, tekenen op straat met een potscherf. Geen geparkeerde auto’s dus je kon ‘stoepranden’ met een bal. Dat was de vrijheid van de kindertijd van veertig jaar geleden. Maar er waren ook grote nadelen. ,,Toen mijn vader stierf, kon ik er met niemand over praten.’’ Honderden lezers schreven ons over de vraag ‘Zou u in deze tijd willen opgroeien?’ De bijlage Opinie & Debat kiest de mooiste.

De geschiedenis van de griezelfilm kent een lange lijst met enge kinderen. Ze ogen onschuldig in hun witte pyjamaatjes, maar wel is de hond onder verdachte omstandigheden gestorven – en oma. Van The Bad Seed (1954) tot The Orphan (2009); het kind is lang niet altijd goed, en het gezin verre van veilig.

De bijlage Boeken bladert vooruit naar 2010 en terug. Onder andere naar de beste boeken uit het Darwin-jaar 2009.

28 horizontaal: rammelende crisismanager (3). In het katern economie het Econogram, de jaarlijkse paginagrote breinbreker.

En doe online de grote nieuwsquiz 2009

Waar blijft de tijd, heet het, maar beweegt de tijd of zijn wij het zelf die bewegen? Op de laatste dag van het jaar staat de krant in de bijlage Tweeduizendnegen stil bij een bewogen jaar. Een journalistiek vierluik – een reportage, een interview, een reconstructie en een essay. In de bijlage ook een overzicht van de doden uit 2009. En de nieuwsbeelden die zullen beklijven.