Nieuwe netbooks worden zuiniger, niet sneller

Gadget

Intel Atom PineTrail processor ***

Toegegeven, er zijn spannender dingen dan een nieuwe serie processors van Intel. Maar deze nieuwe chips zul je straks wel vinden in vrijwel elke netbook die vanaf eind januari, begin februari in de winkel ligt.

Netbooks – goedkope minilaptop met een lange gebruiksduur – zijn populair als extra computertje voor erbij. Dat de accu niet zo snel leegloopt is voor een groot te danken aan de zuinige Atom-processor die Intel sinds 2008 levert. Pine Trail is de werknaam van de nieuwe Atom-processors. In plaats dat Intel de rekenkracht van de chip verhoogde, koos het bedrijf ervoor om de processor kleiner en zuiniger te maken. Ook is de maximale beeldresolutie verhoogd naar 1.366 × 768 pixels.

De techsites die de Atom getest hebben, zijn een beetje teleurgesteld. Maar een fractie sneller dan de vorige Atom, stelt Anandtech.com. En gamen, ho maar. Hun conclusie: als je je al ergerde aan de traagheid van je netbook, dan is dat geen reden om ’m in te ruilen voor een exemplaar met nieuwe processor.

Maar goed, 20 procent extra batterijduur is mooi meegenomen. Mocht je dus voor de Kerst nog op zoek zijn naar een nieuwe netbook, wacht dan liever een maandje.

Marc Hijink

Meer over de Intel Atom-tests op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink