Nederland kort

Kinderen onder de twaalf naar jeugdzorg na plegen misdrijf

DEN HAAG. Kinderen onder de twaalf jaar die een misdrijf plegen, worden vanaf 1 januari 2010 standaard doorgestuurd naar Bureau Jeugdzorg (BJZ). Bovendien moeten de ouders op het politiebureau komen praten over het strafbare feit. Zo komt er inzicht in de thuissituatie en kan BJZ een zorgaanbod op maat regelen. Die nieuwe aanpak is niet meer vrijblijvend. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) heeft daarover afspraken gemaakt met de politie en de Bureaus Jeugdzorg, zo maakte het ministerie gisteren bekend. Aan de huidige Stopmaatregel voor twaalfminners komt een eind. Die hield in dat de kinderen die in de fout waren gegaan, een leeropdracht moesten doen. Deze aanpak was vrijwillig, omdat ouders ermee moesten instemmen. Justitie weet niet hoeveel kinderen zich jaarlijks schuldig maken aan een misdrijf. Dat is tot nu toe niet centraal geregistreerd, zei een woordvoerder. (ANP)

Extra subsidie aio’s geesteswetenschap

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Onderzoeksfinancier NWO trekt de komende vijf jaar bijna 17 miljoen euro uit voor een nieuw promotieprogramma voor de geesteswetenschappen. Met deze subsidie kunnen Nederlandse universiteiten jaarlijks vijftien extra promovendi aannemen. De faculteiten geesteswetenschappen, waar onder meer geschiedenis en talen worden onderwezen, lijden onder vergrijzing van de wetenschappelijke staf en onvoldoende doorstroming van jong talent. Dat blijkt uit een vorig jaar verschenen rapport over de problemen in het vakgebied. Om deze knelpunten uit de weg te ruimen, riep minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) in april van dit jaar het Regieorgaan Geesteswetenschappen in het leven.

Officier van justitie onder behandeling

Den Bosch. Een 55-jarige officier van justitie uit Velp die in april zijn vrouw van het leven probeerde te beroven, wordt een jaar verplicht opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat besliste de rechtbank in Den Bosch gisteren. Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De man bewerkte in de nacht van 14 april zijn vrouw met een stroomstootwapen. Vervolgens sloeg hij haar op haar hoofd met een zware steen. Dat laatste had haar het leven kunnen kosten, stelt de rechtbank. Van voorbedachten rade was gezien de geestestoestand waarin de man verkeerde geen sprake, volgens de rechtbank. (ANP)

75 wapens in beslag in Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam. De politie heeft de afgelopen vier maanden in Amsterdam-Zuidoost tijdens preventieve fouilleeracties 75 wapens in beslaggenomen. Dat bevestigde een politiewoordvoerder. Het betrof 66 slag- of steekwapens en negen andere soorten, waaronder nep- en vuurwapens. De vondsten werden gedaan tijdens twintig acties. In Amsterdam-Zuidoost deden zich afgelopen jaar zeker 22 schietincidenten voor. Daarbij vielen drie doden. De gemeente nam daarop strenge maatregelen, waaronder preventieve fouilleeracties. (ANP)