Lega Nord wil 'witte Kerst' zonder migranten

In gemeenten rond Brescia in Noord-Italië heeft de Lega Nord de jacht geopend op migranten. „Mensen hebben op ons gestemd om een en ander op te ruimen.”

„Sturen ze ons nu naar huis?” vragen de kinderen van immigranten in het Noord-Italiaanse dorp Coccaglio voortdurend. „De buitenlanders moeten weg, omdat er geen werk meer is”, zo praten Italiaanse leerlingen na wat ze thuis horen.

De leraren van middelbare school Luca Marenzio hebben moeite de onrust die in het dorp is ontstaan buiten de schoolmuren te houden. „De druk van de ouders en de propaganda tegen buitenlanders op tv is overweldigend geweest”, zegt lerares Patrizia Amadori.

Aanleiding voor de commotie in Coccaglio (achtduizend inwoners) was de opmerking van de nieuwe wethouder van openbare orde Claudio Abiendi, van de xenofobe partij Lega Nord. Hij kondigde vorige maand een „White Christmas” aan. Hij had het niet over sneeuw, maar over buitenlanders. „Kerst is niet het feest van de gastvrijheid, maar van de christelijke traditie en van onze identiteit”, zo rechtvaardigde hij de actie.

Voor de Kerst wil de gemeente het bevolkingsregister „opschonen”. Vijfhonderd immigranten van wie de verblijfsvergunning mogelijk is verlopen, krijgen bezoek aan huis van de politie. Ze moeten hun vernieuwde verblijfsvergunning bij de gemeente tonen. Doen ze dat niet, dan worden ze geschrapt uit het bevolkingsregister. Zo kunnen ze het land worden uitgezet, maar de gemeente wil ze vooral schrik aanjagen.

„Het dorp is rustig, geen criminaliteit. Het probleem is dat 80 procent van de sociale steun die onze gemeente geeft naar buitenlanders gaat”, zegt wethouder van sociale zaken, Agostino Pederali, ook van Lega Nord, terwijl hij voor het raadhuis van Coccaglio in gesprek is met een agent die net weer tien migranten heeft bezocht. „Mensen hebben op ons gestemd om het een en ander op te ruimen. En dat doen we dus ook.”

Het gebruik van de term ‘witte Kerst’ heeft tot veel ophef geleid in het dorp, en tot discussie in het Italiaanse parlement. Ook het Vaticaan heeft het misbruik van Kerstmis veroordeeld. De woorden waren wellicht fout, maar de maatregel gaat gewoon door, zo laat burgemeester Franco Claretti weten. „We voeren een wet uit 1989 uit.” Hij weet zich gesteund door een groot deel van de bevolking die deze zomer het linkse gemeentebestuur wegstemde ten faveure van Lega Nord, zoals in veel gemeenten in Lombardije.

Vervolg Brescia: pagina 5

Khalifa leeft van 10 euro van de pastoor

Claretti ontkent nu dat de woorden „witte Kerst’’ zijn gebruikt door wethouder Abiendi. Maar hoofdagent Donato Nardelli, die de campagne moet uitvoeren, vermoedt dat het gemeentebestuur de antibuitenlandersretoriek doelbewust heeft gebruikt. Stoere propaganda om de kiezers het idee te geven dat de verkiezingsbeloften worden ingelost, al zijn er in werkelijkheid weinig illegalen in het dorp, aldus de agent.

Niet alleen in Coccaglio, maar ook in Brescia, met bijna 200.000 inwoners de op een na grootste stad van Lombardije, en in vele kleine gemeenten waar Lega Nord aan de macht is, worden maatregelen aangekondigd die buitenlanders benadelen. In San Martino dall’Argine bij Mantova heeft het gemeentebestuur de bewoners opgeroepen illegale immigranten aan te geven. Buitenlanders in Brescia hebben geen recht op de 1.000 euro bonus voor elk in 2008 geboren kind. De gemeente Adro weigert nog huursubsidie uit te keren, omdat 80 procent naar immigranten zou gaan. In Castelmella zijn de goedkope volkswoningen niet meer toegankelijk voor buitenlanders en krijgen alleen Italiaanse kinderen studiebeurzen. In Pompiano is de begrafenis van een Marokkaans kind verboden. Zijn ouders wonen al dertien jaar in Italië. Het aantal bezoeken door migranten aan artsen is met 20 procent gedaald sinds de regering heeft gesuggereerd dat artsen illegalen moeten aangeven.

Veel maatregelen worden gepresenteerd als in lijn met het „Veiligheidspakket” dat minister Maroni van Binnenlandse Zaken (ook Lega Nord) deze zomer door het parlement loodste en dat illegale immigratie strafbaar stelt. De wet wordt toegejuicht door de bevolking van de gemeenten waar Lega Nord aan de macht is.

„Het is niet leuk als er zoveel immigranten op het plein hangen te niksen”, zegt Michele, eigenaar van Bar al Centro aan het kerkplein van Coccaglio. Hij heeft Coccaglio in hoog tempo zien veranderen. In tien jaar tijd is het aantal buitenlanders er gegroeid van 177 naar 1.584. Tot voor kort hadden de meeste immigranten een baan in de bouw of in een van de vele fabrieken. Maar door de crisis zijn ze als eerste op straat komen te staan. „Ik weet niet of ze hun baan kwijt zijn”, zegt Michele. „Dat interesseert me niet, maar het is niet leuk als ze hier op straat rondhangen.”

Nergens in Europa zijn het laatste decennium meer migranten binnengekomen, zegt hoogleraar politicologie Ilvo Diamanti van de universiteit van Urbino in het weekblad l’Espresso. Hij vindt dat Italië „mixofoob” is: Veel mensen zijn volgens hem tegen het mengen van rassen, en die vrees groeit nu de werkeloze immigranten meer op straat te zien zijn. Hij meent dat de angst als gevolg van de keiharde uitlatingen van Lega Nord-politici aan het omslaan is in racisme. „Er zijn geen taboes meer. Politici zeggen hier alles met als excuus dat het volk dat nu eenmaal wil. Het risico bestaat dat men uiteindelijk echt gaat denken wat de politici zeggen.”

Acties als de „witte Kerst”-campagne vergroten het gevoel van onbehagen onder de migranten, vertelt de Tunesiër Mohammed Khalifa op het station van Coccaglio, waar hij zelf tot voor kort woonde. „Iedereen die zijn papieren niet op orde heeft, is gevlucht. De mensen zijn bang te worden opgepakt en uitgezet.”

Khalifa leeft al acht jaar in Italië. Hij verloor zijn baan als schilder, kon zijn huur niet meer betalen en werd zijn huis uitgezet. Nu slaapt hij op het station van Brescia. „Elke donderdag ga ik met de trein terug om er bij pastoor don Giovanni 10 euro op te halen. De enige inkomsten die ik heb.” Op 23 juli volgend jaar verloopt zijn verblijfsvergunning. „Ik moet snel werk vinden, want zonder baan word ik illegaal en gaat het helemaal mis met mij.”

    • Bas Mesters