Kort nieuws Sport

Vijf duels in eerste divisie verdacht in omkopingsaffaire

ZEIST, 23 dec. - De KNVB laat vijf verdachte duels uit de eerste divisie onderzoeken door de UEFA. Dat bevestigde een woordvoerder van de voetbalbond gisteren naar aanleiding van berichtgeving in Voetbal International. Het tijdschrift deed in Azië onderzoek naar gokpraktijken in het voetbal en speelde resultaten door naar de KNVB, die de informatie weer doorgaf aan het onderzoeksteam van de UEFA. De Europese voetbalbond is met een grootschalig onderzoek bezig. De vijf verdachte duels zijn FC Oss-Cambuur Leeuwarden (4-5), FC Den Bosch-VVV Venlo (0-5), FC Eindhoven-Fortuna Sittard (2-4), FC Eindhoven-FC Den Bosch (1-7) en BV Veendam-FC Den Bosch (2-4). Twee duels waren al eerder aangemerkt als verdacht. (ANP)

ADO Den Haag ontslaat Wetzel

DEN HAAG, 23 dec. - ADO Den Haag heeft technisch directeur André Wetzel ontslagen. Dat maakte de club uit de eerste divisie gisteren bekend. De directie en de raad van commissarissen zijn van oordeel dat Wetzel zaterdag in een interview in De Volkskrant de spelers, trainer, supporters, directie, raad van commissarissen en ADO Den Haag als geheel in diskrediet heeft gebracht. Wetzel uitte onder meer zijn onvrede over de snelle rentree van Ricky van den Bergh. De middenvelder werd door de technisch directeur en trainer Raymond Atteveld uit de selectie gezet na drie rode kaarten. Wetzel voelde zich gepasseerd nadat de raad van commissarissen besloot de schorsing van Van den Bergh op te heffen. „Ik wil geen marionet van de raad van commissarissen zijn”, liet Wetzel optekenen. „Ik laat niet over me heen lopen. (...) Als ik op deze wijze word gepasseerd, ontstaat er een onwerkbare situatie.” (ANP)

‘Busby Babe’ Scanlon overleden

Manchester, 23 dec. - De Britse oud-voetballer Albert Scanlon is gisteren overleden. Hij was een overlevende van de vliegramp met de ploeg van Manchester United, in 1958 in München, waarbij 23 mensen om het leven kwamen onder wie acht spelers van United. Scanlon debuteerde als negentienjarige in de ploeg van trainer Matt Busby. De spelers van United werden destijds de Busby Babes genoemd. De vleugelspits scoorde 35 keer in 127 duels en won met United de landstitels in 1955 en ’57. Hij was 74. (AP).

Huistra volgt Jans op in Groningen

GRONINGEN, 23 dec. - Pieter Huistra (42) volgt in de zomer van 2010 trainer Ron Jans op bij FC Groningen. De achtvoudig international tekende voor twee seizoenen. Jans maakte onlangs bekend medio 2010 te vertrekken. Huistra is de trainer van Jong Ajax. Hij debuteerde in het seizoen 1984-1985 bij FC Groningen in het betaalde voetbal en speelde er 28 officiële wedstrijden. (ANP)

Van Bon winnaar voor eigen publiek

APELDOORN, 23 dec. - Leon van Bon, Pim Ligthart en de Duitser Robert Bartko hebben gisteren de Zesdaagse van Apeldoorn gewonnen. Het drietal met de uit Apeldoorn afkomstige Van Bon behaalde 436 punten. Danny Stam, Peter Schep en Tim Veldt werden op de spannende slotdag met een totaal van 431 punten tweede. (ANP)