Kort nieuws Economie

Forse daling van aantal banen in derde kwartaal

Den Haag, 23 dec. - In het derde kwartaal van dit jaar waren er in Nederland 140.000 banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dat is de grootste daling in meer dan 25 jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar waren er, rekening houdend met seizoensinvloeden, 50.000 banen minder. Het CBS meldde vandaag ook een economische groei in het derde kwartaal en tekent bij de cijfers aan dat de werkgelegenheid met vertraging reageert op omslagen in de conjunctuur. In het derde kwartaal waren er bijna 7,9 miljoen banen en dat zijn er 1,7 procent minder dan een jaar eerder. (ANP)

Huishouden houdt hand op de knip

Den Haag, 23 dec. - Nederlandse huishoudens blijven voorzichtiger met uitgaven aan goederen en diensten ten opzichte van vorig jaar. Ten aanzien van kleding en schoeisel was de consument minder terughoudend, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In oktober hebben huishoudens 2,6 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in oktober 2008. De consumptie ligt al tien maanden op rij onder het niveau van een jaar eerder, aldus het CBS. (ANP)

Rechter ontbindt contract Veenhof

Amsterdam, 23 dec. De rechtbank in Amsterdam zal het contract van oud-topman Ad Veenhof (64) van voedingsmiddelenconcern Wessanen per 1 januari 2010 ontbinden. Dit blijkt uit een uitspraak die de rechtbank gisteren heeft gedaan. Wessanen stelde zijn bestuursvoorzitter in februari op non-actief. In het arbeidscontract was vastgelegd dat Wessanen bij opzegging een omvangrijke vertreksom moet betalen. Om dit te voorkomen, wilde Wessanen de overeenkomst via de rechter ontbinden. Volgens Veenhof heeft hij recht op een vergoeding van ongeveer 1,2 miljoen euro. De rechtbank kende een vergoeding toe van 558.500 euro. (ANP)

RTL mag stukken op website houden

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 23 dec. - RTL Nieuws mag vertrouwelijke documenten van De Nederlandsche Bank op zijn website publiceren. Dat heeft de rechter vandaag geoordeeld in een kort geding dan DNB had aangespannen. Volgens de rechter wegen de belangen van RTL om de stukken de publiceren en lezers zo goede informatie te geven zwaarder dan het belang van DNB om de stukken geheim te houden.