Kort nieuws Buitenland

Broer Gerry Adams meldt zich bij de politie in Ierland

Door onze correspondent

Londen, 23 dec. - Liam Adams, de broer van Sinn Féin-leider Gerry Adams, heeft zich gisteren bij de Ierse politie gemeld. Hij wordt door de Noord-Ierse politie gezocht wegens beschuldigingen van zijn dochter Áine dat hij haar seksueel heeft misbruikt. De zaak heeft opschudding veroorzaakt in Noord-Ierland en de Ierse republiek. Gerry Adams onthulde zondag dat zijn vader zich indertijd eveneens aan zijn eigen kinderen had vergrepen. De Ierse politie kon Liam gisteren bij gebrek aan een internationaal arrestatiebevel niet arresteren.

Arrestatie Lebedev was onwettig

Door onze correspondent

Moskou, 23 dec. - Het Russische Hooggerechtshof heeft vanmorgen bepaald dat het besluit uit 2003 van een lagere rechtbank om Platon Lebedev, de zakenpartner van oligarch Michail Chodorkovski, in strijd met de wet is geweest. Bij de arrestatie zou een illegale procedure zijn gevolgd. In 2007 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Lebedevs rechten waren geschonden bij zijn arrestatie en voorarrest. Chodorkovski en Lebedev, die na een door het Kremlin aangestuurd proces acht jaar cel uitzitten wegens fraude en belastingontduiking, staan nu weer terecht, voor gerelateerde aanklachten.

Betwiste kieswet Soedan aanvaard

khartoum, 23 dec. - Het Soedanese parlement heeft gisteren een wet aangenomen die de regels vastlegt voor het referendum over eventuele onafhankelijkheid voor Zuid-Soedan. Zuidelijke vertegenwoordigers boycotten de bijeenkomst uit protest. De belangrijkste zuidelijke partij, de SPLM, was het met de noordelijke regeringspartij van president Bashir eens geworden dat afscheiding een feit zal zijn als 51 procent van de kiezers voor stemt bij een opkomst van 60 procent. Maar zij waren fel tegen de bepaling dat Zuid-Soedanezen die in het noorden wonen, daar mogen stemmen. (AFP)

Mensenrechtenhof veroordeelt Bosnië

Straatsburg, 23 dec. - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Bosnië veroordeeld omdat het Roma en joden uitsluit van het presidentschap en een zetel in het Hogerhuis. Volgens de grondwet zijn die posities voorbehouden voor de drie grote bevolkingsgroepen, Serviërs, Kroaten en Bosniaken (overwegend moslims). Tegen die bepaling was een zaak aangespannen door leden van minderheden. De grondwet werd in 1995 geschreven door Amerikaanse juristen en Europese diplomaten. (AP, Reuters)

Doodstraf voor vijf Ethiopiërs

Addis Abeba, 23 dec. - Een rechtbank in Ethiopië heeft gisteren vijf personen ter dood veroordeeld en 33 anderen levenslang opgelegd voor plannen om regeringsfunctionarissen te vermoorden. De veroordeelden behoren tot Ginbot 7 (15 mei), een oppositiegroepering die is vernoemd naar de datum in 2005 waarop premier Meles Zenawi verkiezingen won die volgens de opposanten vervalst waren. Advocaten noemen de veroordelingen een bewijs van de repressie in Ethiopië. (Reuters)

73 Saoedische soldaten gedood

Riad, 23 dec. - Sinds het Saoedische leger vorige maand een offensief lanceerde om Jemenitische shi’itische rebellen van een reep grondgebied te verdrijven, zijn daarbij 73 Saoedische militairen gedood. Nog eens 26 militairen worden vermist, zo heeft Riad gisteren bekendgemaakt. De rebellen op hun beurt hebben de Saoediërs ervan beschuldigd bij bombardementen tientallen burgers te hebben gedood. (AP)

Blogger gestraft

Kairo, 23 dec. - Het hoogste Egyptische hof van beroep heeft gisteren de gevangenisstraf van vier jaar bevestigd tegen blogger Abdel Kareem Nabil wegens belediging van de islam en president Mubarak. Nabil werd in februari 2007 veroordeeld. Volgens Reporters zonder Grenzen is Egypte een van de ergste onderdrukkers van de vrijheid van meningsuiting op internet. (Reuters, AP)