Kort nieuws Binnenland

Commissariaat stelt besluit over moslimomroep uit

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 23 dec. - Het besluit welke moslimomroep een nieuwe zendmachtiging krijgt is een week uitgesteld. Het Commissariaat voor de Media maakt volgende week bekend welke van de drie gegadigden per 1 september 2010 mag gaan uitzenden op radio en televisie. De kandidaten zijn: OUMA/Stichting Moslimomroep Nederland, Nederlandse Islamitische Media/Stichting Samenwerking Islamitische Koepel en de Stichting Moslimomroep. Doorslaggevend bij de beslissing van het commissariaat is de grootte van de achterban van de kandidaat-omroepen.

Derde schorsing na foute injecties

Laren, 23 dec. - Een manager van het verzorgingstehuis Theodotion in Laren is op non-actief gesteld, na extern onderzoek naar een incident in november waarbij een bejaarde bewoner overleed. Dat heeft de Amaris Zorggroep vandaag gemeld. De bejaarde kreeg, evenals tien andere bewoners van het tehuis, in plaats van een vaccin tegen Mexicaanse griep insuline toegediend. Ze werden direct opgenomen in het ziekenhuis voor controle. Het slachtoffer overleed enkele dagen later. Het Openbaar Ministerie onderzoekt het verband tussen overlijden en de insuline. Direct na het incident werden al twee medewerkers die de vloeistof hadden toegediend op non-actief gesteld. (ANP)

Twee doden door ongeval Someren

Someren, 23 dec. - Een ongeluk op de Kanaaldijk-Zuid in Someren (Noord-Brabant) heeft vanochtend twee mensen het leven gekost. Twee gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Bij het ongeluk waren een vrachtwagen, een personenauto en een bestelauto betrokken. De personenauto kwam door onbekende oorzaak met de vrachtwagen in botsing. De twee dodelijke slachtoffers zaten in de personenauto, die deels in het kanaal terechtkwam. Een derde inzittende is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. De chauffeur van de bestelauto is met hersenletsel naar het ziekenhuis gebracht. (ANP)

Bewoners verliezen geding zendmast

Rotterdam, 23 dec. - De zendmast voor het hulpverleningsnetwerk C2000 aan de Essenburgsingel in Rotterdam hoeft niet te worden afgebroken. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam in kort geding bepaald. De rechter wees gisteren de eisen van protesterende buurtbewoners af. Die hadden zich tegen de mast en de ingebruikname ervan gekeerd wegens mogelijke gezondheidsrisico’s. Ook zou de besluitvorming over de plaatsing van de mast onzorgvuldig zijn verlopen. Volgens de rechter had het ministerie van Binnenlandse Zaken wel beter met de bewoners moeten communiceren over alternatieve locaties. (ANP)

Nieuw pistool voor politie komt later

Den Haag, 23 dec. - De politie krijgt veel later dan gepland nieuwe dienstpistolen. De Europese aanbestedingsprocedure voor de aanschaf ervan loopt negen maanden vertraging op, omdat geen van de aangeboden pistolen aan de eisen voldoet. Dat heeft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) aan de Tweede Kamer geschreven. Door de vertraging kunnen de huidige politiepistolen, de Walther P5 en de Glock 17, pas naar verwachting in 2011, 2012 en 2013 worden vervangen. De 40.000 agenten die een vuurwapen dragen, moeten voor het nieuwe pistool worden bijgeschoold. (ANP)