KNMI: ook 2009 was een warm jaar, met veel zon en weinig regen

Het afgelopen jaar was warm. Dat meldde vandaag het KNMI. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur naar schatting 10,5 graden tegen 9,8 graden normaal. Het jaar 2009 is daarmee het dertiende warme jaar op rij. Bovendien was het zeer zonnig: 2009 hoort tot de zonnigste jaren sinds de metingen begonnen in 1901. De zon scheen gemiddeld 1.885 uur, tegen normaal 1.550. Verder viel er minder regen dan gewoonlijk.

Het jaar begon koud, maar daarna volgden tien maanden met een hogere gemiddelde temperatuur dan het langjarig gemiddelde. Het was vooral zacht in april en november. De zomermaanden waren fraai. In Ell (Limburg) werd dit jaar niet alleen de laagste temperatuur gemeten (-20,8 graden, in januari), maar ook de hoogste (37 graden, in augustus). De lente en herfst waren uitzonderlijk zacht. Het voorjaar was het op één na de zachtste in ruim honderd jaar. De herfst was de op drie na zachtste sinds 1901.

Vooral in het Waddengebied en Zeeland scheen de zon vaak. De minste neerslag viel gedurende het jaar in het noordwesten van het land. Opvallend was de sneeuwval tussen 17 en 20 december. In grote delen van het land viel wel 10 tot 30 centimeter. Een sneeuwlaag van die dikte die zich lang handhaaft, komt in Nederland niet vaak voor.

In de nacht van 25 op 26 mei vielen in grote delen van het land zware buien die vergezeld gingen met bijzonder actief onweer. In totaal werden bijna 70.000 ontladingen genoteerd.