Kerstmis met Elan en loepzuivere kinderzang

None

Klassiek

Holland Symfonia/J. Hempel met Ph. Elan. Nog op 23 (Hoorn) en 26/12 (Haarlem) Radio Fil. Orkest, Groot Omroepkoor, Nat. Jeugdkoor. Gehoord: 20 dec, Concertgebouw ****/****

Goede kerstconcerten met Kerst zijn schaars; de ware lawine aan Schöpfungen, Messiahs en Weihnachtsoratoria gaat traditiegetrouw in de week ervóór al aan het rollen.

Veel symfonieorkesten zoeken dezer dagen heil in populaire programma’s (Brabants Orkest) of, ook traditioneel, Mahler (Concertgebouworkest, Orkest vh Oosten). Opvallend is de keuze van Holland Symfonia: geen oratorium of symfonisch arrangement van Stille Nacht, maar een samenwerking met de in Nederland gevestigde Franse chansonnier Philippe Elan.

Elan bracht de laatste jaren een aantal charmante liedjesprogramma’s met Franse chansons en breder eigen lievelingsrepertoire dat hij voorzag van eigen, Franse tekst – meestal begeleid door klein combo. Maar het bleek wel degelijk iets toe te voegen: Aznavours ‘Emmenez-moi’ in arrangement van Bob Zimmerman is nu eens te horen met opzwepende castagnettes, Brels ‘Marieke’ met kerstklokjes en ‘Avec le temps’ van Ferré met gebroken harpakkoorden.

Het Radio Filharmonisch Orkest bracht vrijdag en zondag de te weinig uitgevoerde ‘Hodie, Christmas Cantate’; Ralph Vaughan Williams op zijn herkenbaarst in een zetting van afwisselend het kerstverhaal, carols en pro- en epiloog.

Dirigent James Judd leidde diens Radio Filharmonisch behendig langs alle maat- en sfeerwisselingen. De koperkoralen klonken heroïsch, het Groot Omroepkoor maakte indruk met monumentale klank.

Maar het ware kerstgevoel kwam voort uit bewondering voor het Nationaal Kinderkoor, dat alle ‘Narrations’ loepzuiver en uit het hoofd zong – zeker zo homogeen, strak en angeliek als de beste jongenskoren uit de Britse traditie.

Mischa Spel

    • Mischa Spel