Irritatie in coalitie groeit over ombuiging

De irritaties in de coalitie over de aanstaande ingrijpende bezuinigingsplannen van het kabinet lopen op.

Premier Balkenende (CDA) zegt vandaag in De Telegraaf dat hij niets voelt voor het PvdA-plan om een hogere schijf in de inkomstenbelasting in te voeren. De PvdA had tijdens de Algemene Beschouwingen deze ‘solidariteitsheffing’ geopperd om zo ombuigingen in de overheidsuitgaven te kunnen verlichten.

„Daar kun je ideologisch over denken, maar laat ik het even puur economisch bekijken. Economen zijn het erover eens dat belastingverhogingen contraproductief werken [...] Met een belastingschijf van 52 procent zitten we in Nederland al bij de hoogste tarieven in Europa”, aldus de premier.

PvdA-woordvoerder Paul Tang noemt de uitspraken van Balkenende vandaag „een wanvertoning”. Tang wijst erop dat ambtelijke werkgroepen momenteel onderzoek doen naar komende bezuinigingen en dat het kabinet meerdere malen heeft benadrukt dat alle opties bespreekbaar zijn en open liggen.

Tang verwijt de minister-president dat hij voor zijn beurt spreekt: „Hij wordt geacht de regie te nemen en het proces van de werkgroepen niet te doorkruisen. Het zou prima zijn als hij als CDA-leider een voorkeur uitspreekt, dat doen wij als PvdA ook. Maar je hierover als premier uitspreken is niet verstandig. Ik zie dit als een gebrek aan regie, maar ga ervan uit dat de solidariteitsheffing nog altijd één van de opties is.”

De opmerkingen van premier Balkenende kunnen worden gezien in het licht van groeiende spanningen in de coalitie over de komende bezuinigingen. De ambtelijke werkgroepen zullen begin 2010 rapporteren, waarna het kabinet een knoop moet doorhakken over de verschillende ombuigingsplannen.

Overigens kondigde PvdA-vicepremier Wouter Bos vorige week in Vrij Nederland een hardere koers aan voor de komende maanden, voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart: „Ik ga de tegenstellingen opzoeken met de coalitiepartners. In campagnetijd heb ik meer vrijheid. Dan verdedig ik niet noodzakelijk meer het kabinetsbeleid”, aldus Bos.