Internationaal kort

Servië gaat status kandidaat-lid van EU aanvragen

Stockholm. De Servische president Boris Tadic heeft gisteren tijdens een bezoek aan de Zweedse regering het kandidaat-lidmaatschap voor de Europese Unie aanvragen. Volgens Tadic is dit het beste moment om het statuut van kandidaat-lid aan te vragen. De ministers van Buitenlandse Zaken van Zweden, huidig voorzitter van de EU, en Italië hadden Servië eerder deze week aangespoord om het kandidaat-lidmaatschap aan te vragen. Nederland is daar tegen, de regering in Den Haag vindt dat Servië beter moet samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal. Servië kan sinds dit weekeinde samen met Montenegro en Macedonië wel genieten van een versoepelde visumregeling. Van de landen die ooit deel uitmaakten van Joegoslavië is alleen Slovenië inmiddels lid van de EU, terwijl Kroatië, Macedonië en Montenegro al eerder een aanvraag voor het EU-lidmaatschap deden.(VIP)

Meer rokers in Spanje ondanks rookverbod

Madrid. Spanje telt meer rokers dan vier jaar geleden, toen het rookverbod werd ingevoerd. Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Spaanse Bureau voor Statistiek INE. Daaruit blijkt dat inmiddels 31,5 procent van de Spaanse bevolking af en toe of regelmatig rookt. Dat is 6,7 procent meer dan bij de invoering van het verbod in januari 2006. Op dit moment is roken op werkplekken verboden, maar er mag in bars met een oppervlak van minder dan 100 vierkante meter en in grotere restaurants met aangepaste ruimtes wel worden gerookt. De regering wil het rookverbod volgend jaar uitbreiden tot alle cafés en restaurants. (AP)

Artsen in Israël stalen organen Palestijnen

Door onze correspondent

Tel Aviv. Israëlische artsen hebben in de jaren negentig zonder toestemming organen van dode Palestijnen afgenomen. Deze onthulling, gedaan door de bekende patholoog Yehuda Hiss, heeft de Israëlische autoriteiten ernstig in verlegenheid gebracht. Hiss was tot 2004 hoofd van Abu Kabir, een forensisch instituut dichtbij Tel Aviv. Hij zegt dat artsen van zijn instituut huid, botten, oogvliezen en hartkleppen van dode Palestijnen, maar ook Israëlische soldaten en burgers en buitenlandse werknemers afnamen. Familieleden werden vaak niet op de hoogte gesteld, laat staan dat toestemming werd gevraagd. Een Israëlische woordvoerder heeft de genoemde praktijken bevestigd, maar zegt dat ze niet meer voorkomen.

‘Wereld heeft burgers Gazastrook verraden’

Londen. De internationale gemeenschap heeft de inwoners van de Gazastrook verraden door geen einde te maken aan de Israëlische blokkade van het gebied. Dit was wel beloofd. Hierdoor konden ziekenhuizen, woningen en scholen niet worden opgebouwd na de oorlog met Israël, begin dit jaar. Dit stellen zestien hulp- en mensenrechtenorganisaties, waaronder Oxfam Novib, Cordaid en Amnesty International. De Israëlische autoriteiten hebben sinds het einde van het offensief in januari zo’n veertig vrachtwagenladingen met bouwmateriaal doorgelaten, terwijl er duizenden nodig zijn. (AP)

FARC ontvoert gouverneur Colombia

Bogotá. De linkse Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft de gouverneur van de zuidelijke staat Caqueta ontvoerd, na een gewapende overval op zijn huis waarbij een bewaker werd gedood. Dat hebben de Colombiaanse autoriteiten gemeld. De rebellengroep staat onder grote druk van de autoriteiten en is de afgelopen maanden aanzienlijk verzwakt. Maar volgens analisten toont de ontvoering aan dat de beweging nog altijd in staat is tot goed voorbereide en omvangrijke acties. (Reuters)