'Indonesië autonoom in '49'

Indonesië werd op 27 december 1949 onafhankelijk, toen in het Koninklijk Paleis op de Dam de soevereiniteit werd overgedragen. En niet op 17 augustus 1945 toen Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid proclameerden.

Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie op een artikel van 22 vooraanstaande schrijvers, historici en juristen dat gisteren in NRC Handelsblad stond. De auteurs vinden dat de Nederlandse regering moet erkennen dat het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1945 een rechtmatige daad was.

In een reactie laat Buitenlandse Zaken weten: „De daadwerkelijke soevereiniteitsoverdracht was pas op 27 december 1949; Indonesië heeft de soevereiniteit toen aanvaard. Dat is een vaststaand historisch en juridisch feit dat je niet, 60 jaar na dato, kunt veranderen.”

De schrijvers van het artikel zien dit anders. Zij vinden dat Nederland niet het alleenrecht heeft op de vaststelling van de datum van onafhankelijkheid. „Het Indonesische volk heeft immers zelf bepaald wanneer het onafhankelijk is geworden.”

De auteurs vinden ook dat de Nederlandse regering onvoldoende expliciet politiek rekenschap heeft afgelegd over de gebeurtenissen tussen ’45 en ’49. „Het ontbreken van volledige politieke erkenning door Nederland is een historische nalatigheid die wij onrechtvaardig achten jegens het Indonesische volk.” Buitenlandse Zaken zegt dat „de Nederlandse regering in 2005 de Indonesische onafhankelijkheidsdatum van 17 augustus 1945, politiek en moreel heeft aanvaard”. Dit gebeurde toen toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) de onafhankelijkheidsviering van Indonesië bijwoonde.

Lees het artikel van de 22 auteurs op nrc.nl/opinie