Het geluk valt op nr. 78294

Lottery enthusiasts dressed in costumes attend the draw for the world's richest lottery, Spain's Christmas Lottery "El Gordo" (The Fat One) in Madrid, December 22, 2009. The total prize money of 2.3 billion euros ($3.3 billion) is split into thousands of cash prizes amongst hundreds of winning numbers. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: SOCIETY) VERA, SUSANA

Een man heeft zich verkleed voor de Spaanse kerstloterij El Gordo, ofwel ‘de vette’. Of deze man een lot met het winnende nummer 78294 had, is niet bekend.

Dat lotnummer stond op 1.950 loten en de eigenaren wonnen gisteren allemaal 300.000 euro. Eén van de winnaars was de 24-jarige arbeidsmigrant Rafael Lara uit de Dominicaanse Republiek, die in een belwinkeltje werkt. „Je gaat ’s avonds naar bed met niets en de volgende dag ben je een miljonair”, zei hij tegen persbureau AP. „Ik weet nog steeds niet wat ik met het geld moet doen.”

In totaal werd gisteren 2,32 miljard euro aan prijzengeld uitgekeerd. Dat is het hoogste bedrag ter wereld dat een loterij in totaal in één keer uitkeert.

De kerstloterij bestaat sinds 1763 en werd in het leven geroepen door de toenmalige koning Carlos III om liefdadigheidswerken te financieren. Nu is El Gordo vooral een welkome aanvulling voor de staatskas. 30 procent van de verkoop, dit jaar naar schatting 2,7 miljard euro, gaat naar de overheid.