Grieken krijgen weer een lagere kredietstatus

Griekenland heeft voor de derde keer in korte tijd een lagere waardering gekregen van een kredietbeoordelaar. Moody’s, een van de toonaangevende internationale kredietbeoordelaars, laat weten dat het de status van Griekenland van A2 omlaag brengt naar A1.

Eerder hadden twee andere grote beoordelaars het land al een lagere beoordeling gegeven. Deze verlagingen (van Fitch en Standard & Poor’s) van de kredietstatus naar BBB+ had grote gevolgen op de financiële markten. Het was de eerste keer dat een land in de eurozone geen A-status meer kreeg.

De beoordelingen van instituten als Fitch en Moody’s helpen de markten om de staat van een land te beoordelen. Hoe lager de beoordeling, hoe duurder het bijvoorbeeld is voor een land om kredieten te krijgen. Een hoge beoordeling betekent dat er vertrouwen is in de capaciteit van een land om aan zijn verplichtingen te voldoen. De Grieken verkeren echter in een diepe schuldencrisis. Het begrotingstekort zal dit jaar rond de 13 procent bedragen en de slechtere beoordelingen betekenen dat het komend jaar nog lastiger wordt om de tekorten te financieren.

De Griekse overheid kondigde onlangs drastische maatregelen aan om het begrotingstekort terug te brengen. Het pakket aan maatregelen bevatte onder meer bezuinigingen in de begroting van Defensie vanaf 2011, het korten op bonussen in de publieke sector en hervorming van het pensioen- en belastingsysteem.

De Europese Commissie noemde vorige week de Griekse maatregelen „stappen in de goede richting”. Maar de kredietbeoordelaars hebben er blijkbaar minder vertrouwen in.

Lees een eerder verhaal over de financiële problemen van de Grieken via nrcnext.nl/links