Generaal wil geen zwangere militairen

De Amerikaanse legercommandant in Noord-Irak heeft gisteren een nieuw beleid verdedigd waaronder Amerikaanse militairen die zwanger worden of andere soldaten zwanger maken worden gestraft. Generaal-majoor Tony Cucolo zei dat hij er niet over dacht overtreders daadwerkelijk gevangen te zetten. Maar tijdens een videoconferentie met verslaggevers verklaarde hij „iedere militair die ik heb” nodig te hebben nu Amerikaanse troepen geleidelijk worden teruggetrokken uit Irak. Zijn nieuwe politiek is vooral bedoeld om de ernst van de situatie aan te geven, legde hij uit. Zwangere militairen gaan direct naar huis, wat hun eenheid verzwakt.

Cucola gaf zijn nieuwe richtlijn vorige maand uit nadat hij het commando over de 22.000 Amerikaanse militairen in het noorden van Irak had overgenomen. De richtlijn omvat een lange lijst activiteiten die tot berechting door een krijgsraad kan leiden, van gokken tot diefstal van historische voorwerpen.

De bepaling over zwangerschap trok de meeste aandacht. Sinds de richtlijn van kracht werd hebben vier vrouwen en drie mannen haar overtreden.

Cucola zei gisteren: „Ik wilde mijn soldaten aanmoedigen te denken voor ze handelen en te begrijpen dat hun gedrag en acties consequenties hebben”. Hij voegde eraan toe „de man die een soldaat uit de strijd haalt even verantwoordelijk te achten als de vrouwelijke soldaat die naar huis moet”. (Reuters, AP)